/
Múzeum
Múzeum

Ezen az oldalon, illetve az innen elérhető aloldalakon a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont általános működésével és a látogatók számára hasznos, praktikus információkkal kapcsolatban nyújtunk tájékoztatást. Múzeumunk az állandó és időszakos kiállítások mellett szervezett múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tart, melyekről az érdeklődők szintén itt találnak minden fontos tudnivalót.

Jegyinformációk

A Pénzmúzeum nyitvatartási időn belül ingyenesen látogatható, mind csoportos, mind egyéni látogatók számára. Noha a belépés díjtalan, a nagy érdeklődés miatt feltétlenül szükséges előzetesen regisztrálni, időpontot foglalni, hiszen a kiállítás befogadóképessége korlátos. További információ itt érhető el.

Időpontfoglalás

Ezen az aloldalon végezhető el a múzeum látogatásához szükséges regisztráció. Időpontot az oldalról elérhető regisztrációs felületen keresztül a nyitvatartási idő bármely szabad alkalmára lehet foglalni – mindössze néhány kattintással. A látogatás tervezéséhez fontos információ, hogy a Pénzmúzeum kedd kivételével minden nap nyitva tart; hétfőn, szerdán és pénteken 9.00 és 17.00 között, csütörtökön 9.00 és 19.00 között, illetve szombaton és vasárnap 10.00-tól 18.00-ig.

Az időpontfoglalás eltérő rendszerben történik az intézményi csoportok, illetve az egyéni és az egyéni csoportos látogatók számára. Hétköznapokon – kedd kivételével – a nyitástól 14.00 óráig húzódó idősáv a szervezett iskolai csoportok számára van fenntartva. A diákcsoportok számára értékes kiegészítő élményt nyújthatnak múzeumpedagógiai foglalkozásaink, melyekről ezen az oldalon adunk részletes tájékoztatást.

Az egyéni látogatók hétköznapokon – szintén kedd kivételével – 14.30 után, illetve azt megelőzően, az iskolás csoportok által nem lefoglalt időpontokra regisztrálhatnak. Lehetőség van egyéni csoportos – például baráti, családi – látogatásokra is, de fontos tudnivaló, hogy a csoport létszáma nem haladhatja meg a 18 főt; az ennél nagyobb csoportok csak bontva tekinthetik meg a kiállítást.

Az időpontfoglalási oldalon érhető el a Gyakran ismételt kérdések menüpont is, melynek előre összegyűjtött válaszai jó támpontot adhatnak mindenkinek a múzeum működésének megértéséhez.

Az időpontfoglaló felület, illetve minden további tudnivaló ezen az oldalon érhető el.

Az állandó kiállítás

A Pénzmúzeum egyedülálló állandó kiállítása nem csak Magyarországon, de európai összevetésben is kuriózumnak számít. A kiállítás a hagyományos, statikus múzeumi tárlatok felépítésével szemben az interaktivitásra és az egyéni tapasztalatszerzés élményére épül, így sok szempontból teljesen újszerű megközelítést kínál a pénz történetének, működésének, kulturális és gazdasági jelentőségének megismerésére.

A Pénz útja címet viselő állandó kiállítás a fizetőeszközök öt fő funkciójának bemutatására vállalkozik, melynek érdekében a tárlat teljes felépítése az egyes pénzfunkciók szerint tagolódik. A látogatás az Aranybányából indul, ahol a vendégek egy interaktív digitális tudástár segítségével rengeteg hasznos ismerethez juthatnak az arany gazdasági, kulturális vagy szakrális felhasználásával kapcsolatban. Erről a szimbolikus helyszínről indul a teljes kiállításon végighúzódó aranyfonál, mely a későbbiekben végig mutatja majd az utat a látogatóknak.

Az Aranybánya elhagyása után a vendégek az első csomópontra jutnak, mely a pénz értékmérő szerepét mutatja be. A látogatók itt saját maguk is megtapasztalhatják, milyen nehezen kezelhető helyzetek alakulnának ki, ha a mindennapi életünkben nem lennének jelen a fizetőeszközök.

A második csomópont a pénz forgalmi eszköz funkcióját vizsgálja, és a fizetőeszközök formai megjelenésére, illetve a forma és a gyakorlati felhasználás kapcsolatára irányítja a figyelmet.

A harmadik csomópontban a pénz, mint fizetési eszköz kerül fókuszba. A pénzügyi közvetítőrendszer megismerése során felvetődik a kérdés: mi történne, ha nem lennének bankok? A múzeum vendégei erre a kérdésre saját személyes tapasztalataikon keresztül kaphatnak választ.

A negyedik csomópont a világpénzek kialakulására és működésére világít rá, s bemutatja, milyen szerepe van ezeknek a pénznemeknek a globális gazdaság működtetésében és fenntartásában.

Az ötödik csomópont a pénz kincsképző funkcióját járja körbe, de ennek kapcsán rámutat arra is, hogy a társadalom számára az anyagi kincsek mellett legalább ekkora, vagy még nagyobb a szellemi kincsek jelentősége.

Az állandó kiállítással kapcsolatban ezen az oldalon kínálunk további információt.

Múzeumpedagógia

A Pénzmúzeum küldetése, hogy nagymértékben hozzájáruljon a hazai lakosság és a fiatal generációk pénzügyi tudatosságának, illetve a fizetőeszközök mindennapi használatának fejlesztéséhez. Ezt a célt szolgálja a múzeum állandó kiállítása, melyet a múzeumba látogató iskolás csoportok számára magas színvonalú, pénzügyi témájú múzeumpedagógiai képzésekkel is kiegészítünk.

Folyamatosan bővülő képzési kínálatunk célja egyrészt az állandó kiállítás egy-egy fontosabb témakörének, installációjának mélyebb megismertetése, valamint – ezekhez kapcsolódva – a diákok pénzügyi ismereteinek elmélyítése. Jelenleg minden nagyobb iskolás korcsoport számára kínálunk foglalkozásokat.
A múzeumpedagógia foglalkozások ide kattintva érhetőek el!

Kapcsolat

Ezen az aloldalon megtalálható minden információ, ami a múzeummal való online és offline kapcsolatfelvételhez, valamint a múzeum fizikai megközelítéséhez szükséges. Utóbbival kapcsolatban, a pontos címen kívül részletes útmutatót is biztosítunk a tömegközlekedéssel érkezőknek – akár villamossal, akár busszal vagy metróval szeretnék megközelíteni a múzeumot. A menüpont alatt azok is segítséget kaphatnak, akik távolsági busszal vagy vasúti úton érkeznek a fővárosba.

Fontos további információ a kerekesszékkel közlekedők számára, hogy mind az épületbe való bejutás, mind a múzeum teljes belső területe akadálymentesített, így látogatóinknak számára minden adott, hogy zavartalanul átadhassák magukat a múzeumi élmény élvezetének.

Bár a múzeum legfőbb látványosságát az állandó kiállítás adja, az épületben több olyan helység is van, melyek külön is megérdemlik vendégeink figyelmét. A Pénzmúzeum kávézója például önmagában, a kiállítástól függetlenül is látogatható, s különleges hangulata miatt megkapó helyszínt kínál bármilyen baráti találkozóhoz, beszélgetéshez. Szintén izgalmas pont a műemléki védettséget élvező épület különleges, bástyaszerű tornya, mely remek kilátást kínál Budapest Belvárosára. A kávézó és a torony látogatásáról – az eddigiekhez hasonlóan – a Kapcsolat menüpont alatt adunk részletes tájékoztatást.

A múzeumtérkép

Mint látható, a Pénzmúzeum viszonylag sok helységből áll, s az épületben a kiállítótéren kívül is több olyan helység és térrész található, amelyeket érdemes lehet megtekinteni. A könnyebb tájékozódás érdekében ezen az oldalon elérhetővé tettük a múzeum részletes térképét, mely nagy segítséget jelenthet az épületben és a kiállításon való tájékozódáshoz. A térképek itt érhetők el.

Kapcsolódó tartalom
Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

A Pénzmúzeum a nyitása utáni 15 hónapban elérte a 100 000 fős látogatószámot!

2023. június 05.
2 perc olvasás
Pénzmúzeumos kiadvány hozta el az Év Illusztrátorának járó díjat

A könyv megvásárolható a PABooks könyvesboltjában a Bölcs Várban, illetve a Pénzmúzeum kávézójában is.

2023. június 05.
1 perc olvasás
Ezek az emlékérmék várhatók 2024-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját.

2023. június 02.
4 perc olvasás
Neumann Next 3. fordulójához felkészítő cikk a felsőoktatásban tanulóknak

Néhány tudnivaló a bankok szerepéről a gazdaság működésében. Olvasd el, mielőtt kitöltöd a forduló kérdéseit!

2023. június 01.
5 perc olvasás