/
Fedezd fel

Fedezd fel

A Pénzmúzeum szinte végtelen felfedezésre váró érdekességgel és izgalmas tudásmorzsával várja az érdeklődőket. Weboldalunk Fedezd fel menüpontja alatt rengeteg színes és hasznos információt gyűjtöttünk össze négy olyan témában, melyek külön-külön is érdemesek az elmélyült tanulmányozásra.

Gyűjtemény

A Gyűjtemény almenüben a Pénzmúzeumban megtekinthető tárgyi kollekciókról tájékozódhatnak az érdeklődők. Itt adunk betekintést az emblematikus banktörténeti tárgyakból álló gyűjteménybe, illetve a Magyar Nemzeti Bank bankjegy- és érmekollekciójába. A menüpont ezeken túl információt ad arra vonatkozóan, hogy milyen körülmények között lehet kutatási céllal tanulmányozni a múzeum különleges műtárgyait. Itt érheted el a gyűjteményt.

Az Aranyról

Az Aranyról menüpont alatt feltárulnak a legkülönlegesebb nemesfém titkai. Az Új aranykor című aloldalon részletesen bemutatjuk, milyen lépésekben emelkedett a jelenlegi szintre a nemzeti aranytartalék, míg az Aranykönyv menüpont arról is tájékoztatást ad, mi a szerepe az aranynak napjaink gazdaságában. Az MNB Aranyvonat menüpont ezek után az olvasók elé tár egy hiteles, valódi eseményeket bemutató történetet, melynek során a nemzet 30 tonnára rúgó aranytartalékát a II. világháború végén kalandregényekbe illő módon, egy vasúti szerelvény, az Aranyvonat menekítette ki a határon túlra. További információkat itt találhatsz.

Pénziránytű Alapítvány

A Pénziránytű Alapítvány menüpont egy olyan kezdeményezést mutat be, mely nagymértékben hozzájárul személyes pénzügyeink mélyebb megértéséhez és a tudatosabb pénzhasználathoz. A Pénziránytű Alapítvány kiemelt hangsúlyt helyez a közérthetőségre és a gyakorlatban is hasznosítható tudás átadására, ezért tartalmaik, programjaik minden korosztály számára hasznos útmutatóként szolgálhatnak a pénzügyek világában. Ismerd meg jobban a Pénziránytű Alapítványt a linkre kattintva.

Digitális Diákszéf

A Digitális Diákszéf egy egyedülálló mobilapplikáció, mely a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében jött létre, s melyet indulása óta már több ezer diák töltött le. A mobilapplikáció használata során a felhasználók játékos, pénzügyi témájú és a környezettudatosságot fejlesztő kvízkérdésekre válaszolva gyűjthetnek virtuális érméket, amelyeket meghatározott időpontokban tárgyi ajándékokra is beválthatnak. Fedezd fel a Digitális Diákszéf adta lehetőségeket!

Kapcsolódó tartalom

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
1 perc olvasás
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.
4 perc olvasás
Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.
1 perc olvasás
Kiállítás a pályaművekből

„Élményeim a Pénzmúzeumban” címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára pályázatot írtunk ki 2023 novemberében.

2024. március 26.
1 perc olvasás