/
/
Aranyról

Aranyról

Az emberiséget történelme kezdete óta bűvkörében tartja az arany, ez a misztikus csillogású nemesfém, mely a Pénzmúzeum falai között az anyagi mellett a szellemi gazdagságot és a tudás gyarapodását is szimbolizálja. Az arany nem csak jelképes vagy esztétikai okokból bír kiemelkedő jelentőséggel: kereskedelme, befektetési célú forgalmazása napjainkig meghatározó, s a világ jelentős részén egészen az 1970-es évekig a pénz fedezetét is végső soron az állami aranytartalék biztosította.

Bár a nemzeti aranytartalék napjainkban már nem biztosítja a hivatalos fizetőeszköz fedezetét, jelentősége a gazdaság stabilitása szempontjából továbbra is igen nagy. Az Aranyról című menüpont alatt bemutatjuk azt a történelmi jelentőségű programot, melynek során a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években nagyságrendekkel növelte az aranytartalék szintjét.

A menüpont alatt továbbá megismertetjük az érdeklődőket egy hiteles, valódi eseményeket bemutató történettel, melynek során a nemzet 30 tonnára rúgó aranytartalékát a II. világháború végén kalandregényekbe illő módon, egy vasúti szerelvény menekítette ki a határon túlra. A Magyar Nemzeti Bank egykori munkatársai egy évvel később útrakeltek, életüket kockáztatva megakadályozták az állami vagyon elkobzását, és rendkívüli összefogással visszahozták azt Magyarországra. Az Aranyvonat történetét weboldalunk mellett a kiállítási térben is részletesen bemutatjuk látogatóinknak.