/
/
Gyűjtemény

Gyűjtemény

A bankok talán legfontosabb funkciója az értékek megőrzése, mely a Magyar Nemzeti Bank esetében nem csak a szó szoros, de átvitt értelmében is a kiemelt törekvések közé tartozik. Hazánk történelme a szellemi értékek kimeríthetetlen gazdagságát örökítette az utókorra, s ennek megőrzése napjaink társadalmának feladata. A jegybank ezt a felelősséget szem előtt tartva hozta létre párját ritkító bankjegy- és érmegyűjteményét, melynek révén a jövő generációi is átfogó tudáshoz juthatnak hazánk múltjának egy különösen fontos szeletéről: a magyar gazdaság fejlődési útját „kikövező” fizetőeszközök történelméről.

413a3667-1.jpg


A Magyar Nemzeti Bank különleges műtárgyai kulturális jelentőségük mellett tudományos értelemben is rendkívüli értéket képviselnek. A numizmatikai kollekcióban számos, történetileg jelentős érme, papírpénz, illetve unikális ritkaság található. Sok más érdekesség mellett, megtekinthetőek a vegyesházi királyok korából származó aranyforintok, a Habsburg-királyok dukátjai, a különböző tallérok, a Rákóczi-szabadságharc, valamint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc megmaradt tárgyi emlékei. Erdély, mint a török időkben különálló országrész igen gazdag és értékes érmékkel rendelkezik. Ebből a kollekcióból Székely Mózes ötszörös aranya és II. Rákóczi György ezüstlapja a legkülönlegesebb. A gyűjtemény középkori magyar fémpénzeiből és az erdélyi magyar pénzérmékből többet is megcsodálhatunk a kiállítás során. A gyűjtemény egyes darabjainak ismertetői a Bankjegy és érmegyűjtemény menüpontban is megtekinthetőek. A gyűjtemény digitalizációja jelenleg is folyamatban van; a kollekcióhoz tartozó bankjegyek és érmék weboldalunkon elérhető ismertetői rendszeresen bővülnek.

413a3370.jpg


A Pénzmúzeum a bankjegyek és érmék mellett különleges és emblematikus banktörténeti tárgyakból is hiánypótló gyűjteményt állított össze. A múzeumban megtekinthető többek között egy teljesen mechanikus kamatszámláló szerkezet – mely gyakorlatilag nem más, mint egy korai számológép – és az érdeklődők megcsodálhatják a Magyar Nemzeti Bank első főkönyvét is.

untitled-design-29.png

Kapcsolódó tartalom

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
1 perc olvasás
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.
4 perc olvasás
Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.
1 perc olvasás
Kiállítás a pályaművekből

„Élményeim a Pénzmúzeumban” címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára pályázatot írtunk ki 2023 novemberében.

2024. március 26.
1 perc olvasás