/
/
/
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

2024. április 26.
kiallitas_3

Budapest, 2024. április 26. - Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel április 26-án időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban. A dátumválasztás nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba.

Egyedi, informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák-Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, feladatköreit. Bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait is. Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékérem-tervek kerülnek karnyújtásnyira a látogatóktól.

Az időszaki kiállítás, mely regisztráció nélkül ingyenesen látogatható, kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti események bemutatásával, digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek felhasználásával ragadja meg a látogatók érdeklődését.

A 2024. december 30-ig látogatható tárlat remek kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amelyben ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról. Betekintést nyerhetünk az Elnöki Irodába, meg lehet tekinteni egy korabeli bankfiókot, ahogyan a Szabadság téri székház makettjét is.

Április 26. más tekintetben is fontos dátum. Ekkor indult el az MNB 100 országos kvízverseny is. A versenyen középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat. A fél éven át tartó vetélkedő kérdései döntően a jegybank történetéhez kapcsolódnak majd, gazdasági és pénzügyi kérdésekkel kiegészülve. A verseny során összesen 100 darab nyeremény kerül kisorsolásra. Míg az adott kvízt kitöltő játékosok között havonta értékes tárgyi nyeremények gazdára, aki 6 hónapon keresztül részt vesz és kitölti az összes kvízt, fődíjként akár egy Apple iPad-et vihet haza.

További információ a kvízversenyről az mnb100.penziranytu.hu oldalon érhető el.

További híreink

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. július 08.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY második forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY első fordulójának nyertesei

2024. július 03.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY 3. fordulójához felkészítő cikk

A harmincas évek válságától a második világháborúig

2024. július 02.
A Pénzmúzeum Panoráma Terasz nyitvatartása július 1-jétől megváltozik!

Minden nap 14:00 órától este 23:00 óráig várja vendégeit a Pénzmúzeum Panoráma Terasz!

2024. június 30.