A PÉNZ ÚTJA

Ingyenesen megtekinthető kiállításunkban a Pénzmúzeum a pénz öt funkciója köré szervezte tereit, segítve saját érintettségünk és a jegybank szerepének megértését a pénzügyek izgalmas, egyszerre ismerős és ismeretlen világában. Az egyes terekben a problémafelvetést a személyes pénzügyeken, döntési játékon keresztül élhetjük át, amit történeti, pénzismereti kitekintés, a jegybanki funkciók bemutatása és numizmatikai tartalmak tesznek teljessé.


A bejelentkezést követően kalandunk az Aranybányában kezdődik! Belépve kipróbálhatod az interaktív tudástár izgalmas tartalmait, vagy megismerkedhetsz a nemesfémbányászat magyarországi fénykorával, és az arany kinyeréséhez használt eszközökkel.


Az I. csomópont főkérdése: Mi mutatná meg a dolgok értékét, ha nem lenne pénz? Nem is tudatosítjuk, hogy naponta hányszor alkalmazzuk összemérésre, viszonyításra, értékelésre, döntéselőkészítéshez a pénz értékmérő szerepét.


A II. csomópontban, a pénz forgalmi eszköz funkciójához kapcsolódóan azt vizsgáljuk, miért változott a pénz formája? Vajon mi kell ahhoz, hogy egy fizetőeszközt pénzként ismerjünk el?


A pénz története összefonódik a bankok történetével. A III. csomópont, a pénz fizetési eszköz funkcióját vizsgálja. Provokatív kérdése: „Mi lenne, ha nem lennének bankok?” épp a pénzügyi közvetítő szerepet veszi górcső alá, és itt bontakozik ki előttünk a „láthatatlan biztonságot” megtestesítő jegybank múltja, jelene és összetett tevékenysége is.


„A pénz ajtót nyit a nagyvilágra.” Ez a gondolat és tapasztalat a IV. csomópontban a világpénzek szerepére utal. Globalizálódó világunk számtalan ponton jelzi személyes mindennapjainkban is a pénz megújuló szerepét.


Az V. csomópontban, a pénz kincsképző szerepében kápráztat el bennünket, bemutatva az értékek, kincsek sokféle formáját és értelmezését.


Összes kiállított tárgy

Jegyinformáció

Múzeumunk ingyenesen látogatható. Kérjük kedves látogatóinkat, hogy foglalt időpontjuk előtt legalább 20 perccel érkezzenek meg a helyszínre! A Pénzmúzeum bejárat a Sándy Gyula köz felől közelíthető meg.

Kapcsolódó tartalom

Az aranyvonat legendája című film vetítése (június 13.)

2024. június 13. 17:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Az aranyvonat legendája című film vetítése (június 13.) | English Sub

2024. június 13. 18:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont | Hungarian Money Museum and Visitor Center

A Pénzmúzeum aulájában található Kávézó június 12-én 12:30-tól zárva tart.

Június 13-án, csütörtökön már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. június 12.
Egyesült erővel – egy peremirat és ami mögötte van

1867. június 8-án koronázták meg a leghosszabb ideig, 68 évig uralkodó királyunkat, Ferenc Józsefet.

2024. június 11.