A PÉNZ ÚTJA

Ingyenesen megtekinthető kiállításunkban a Pénzmúzeum a pénz öt funkciója köré szervezte tereit, segítve saját érintettségünk és a jegybank szerepének megértését a pénzügyek izgalmas, egyszerre ismerős és ismeretlen világában. Az egyes terekben a problémafelvetést a személyes pénzügyeken, döntési játékon keresztül élhetjük át, amit történeti, pénzismereti kitekintés, a jegybanki funkciók bemutatása és numizmatikai tartalmak tesznek teljessé.


A bejelentkezést követően kalandunk az Aranybányában kezdődik! Belépve kipróbálhatod az interaktív tudástár izgalmas tartalmait, vagy megismerkedhetsz a nemesfémbányászat magyarországi fénykorával, és az arany kinyeréséhez használt eszközökkel.


Az I. csomópont főkérdése: Mi mutatná meg a dolgok értékét, ha nem lenne pénz? Nem is tudatosítjuk, hogy naponta hányszor alkalmazzuk összemérésre, viszonyításra, értékelésre, döntéselőkészítéshez a pénz értékmérő szerepét.


A II. csomópontban, a pénz forgalmi eszköz funkciójához kapcsolódóan azt vizsgáljuk, miért változott a pénz formája? Vajon mi kell ahhoz, hogy egy fizetőeszközt pénzként ismerjünk el?


A pénz története összefonódik a bankok történetével. A III. csomópont, a pénz fizetési eszköz funkcióját vizsgálja. Provokatív kérdése: „Mi lenne, ha nem lennének bankok?” épp a pénzügyi közvetítő szerepet veszi górcső alá, és itt bontakozik ki előttünk a „láthatatlan biztonságot” megtestesítő jegybank múltja, jelene és összetett tevékenysége is.


„A pénz ajtót nyit a nagyvilágra.” Ez a gondolat és tapasztalat a IV. csomópontban a világpénzek szerepére utal. Globalizálódó világunk számtalan ponton jelzi személyes mindennapjainkban is a pénz megújuló szerepét.


Az V. csomópontban, a pénz kincsképző szerepében kápráztat el bennünket, bemutatva az értékek, kincsek sokféle formáját és értelmezését.


Kiemelt tárgyak
Összes kiállított tárgy
Érme
Jegyinformáció
Múzeumunk ingyenesen látogatható. Kérjük kedves látogatóinkat, hogy foglalt időpontjuk előtt legalább 20 perccel érkezzenek meg a helyszínre! A Pénzmúzeum bejárat a Sándy Gyula köz felől közelíthető meg.
Kapcsolódó tartalom
A XXIV. FIABCI Hungary Nívódíj nyertese a Postapalota

FIABCI Hungary Nívódíj Irodaház kategória nyertese a Postapalota

2022. november 29.
1 perc olvasás
Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság a PÉNZ7 középpontjában

Jövő tavasszal, már kilencedik alkalommal rendezik meg a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói tudatosságot fejlesztő programsorozatot.

2022. november 28.
3 perc olvasás
A legjobbak között a Pénzmúzeum állandó kiállítása!

Az Év Kiállítása 2022 pályázat legjobbjai közé került a Pénzmúzeumban látható A Pénz útja című állandó kiállítás.

2022. november 07.
3 perc olvasás
Pénznyelvész
2022. november 03. - 2025. december 31.