A PÉNZ ÚTJA

Ingyenesen megtekinthető kiállításunkban a Pénzmúzeum a pénz öt funkciója köré szervezte tereit, segítve saját érintettségünk és a jegybank szerepének megértését a pénzügyek izgalmas, egyszerre ismerős és ismeretlen világában. Az egyes terekben a problémafelvetést a személyes pénzügyeken, döntési játékon keresztül élhetjük át, amit történeti, pénzismereti kitekintés, a jegybanki funkciók bemutatása és numizmatikai tartalmak tesznek teljessé.


A bejelentkezést követően kalandunk az Aranybányában kezdődik! Belépve kipróbálhatod az interaktív tudástár izgalmas tartalmait, vagy megismerkedhetsz a nemesfémbányászat magyarországi fénykorával, és az arany kinyeréséhez használt eszközökkel.


Az I. csomópont főkérdése: Mi mutatná meg a dolgok értékét, ha nem lenne pénz? Nem is tudatosítjuk, hogy naponta hányszor alkalmazzuk összemérésre, viszonyításra, értékelésre, döntéselőkészítéshez a pénz értékmérő szerepét.


A II. csomópontban, a pénz forgalmi eszköz funkciójához kapcsolódóan azt vizsgáljuk, miért változott a pénz formája? Vajon mi kell ahhoz, hogy egy fizetőeszközt pénzként ismerjünk el?


A pénz története összefonódik a bankok történetével. A III. csomópont, a pénz fizetési eszköz funkcióját vizsgálja. Provokatív kérdése: „Mi lenne, ha nem lennének bankok?” épp a pénzügyi közvetítő szerepet veszi górcső alá, és itt bontakozik ki előttünk a „láthatatlan biztonságot” megtestesítő jegybank múltja, jelene és összetett tevékenysége is.


„A pénz ajtót nyit a nagyvilágra.” Ez a gondolat és tapasztalat a IV. csomópontban a világpénzek szerepére utal. Globalizálódó világunk számtalan ponton jelzi személyes mindennapjainkban is a pénz megújuló szerepét.


Az V. csomópontban, a pénz kincsképző szerepében kápráztat el bennünket, bemutatva az értékek, kincsek sokféle formáját és értelmezését.


Összes kiállított tárgy
Érme
Jegyinformáció
Múzeumunk ingyenesen látogatható. Kérjük kedves látogatóinkat, hogy foglalt időpontjuk előtt legalább 20 perccel érkezzenek meg a helyszínre! A Pénzmúzeum bejárat a Sándy Gyula köz felől közelíthető meg.
Kapcsolódó tartalom
Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

A Pénzmúzeum a nyitása utáni 15 hónapban elérte a 100 000 fős látogatószámot!

2023. június 05.
2 perc olvasás
Pénzmúzeumos kiadvány hozta el az Év Illusztrátorának járó díjat

A könyv megvásárolható a PABooks könyvesboltjában a Bölcs Várban, illetve a Pénzmúzeum kávézójában is.

2023. június 05.
1 perc olvasás
Ezek az emlékérmék várhatók 2024-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját.

2023. június 02.
4 perc olvasás
Kézműves foglalkozás - Apafi csegelye és a sólyom

2023. június 11. 10:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont