A PÉNZ ÚTJA

A Pénzmúzeum a pénz öt funkciója köré szervezete tereit, segítve saját érintettségünk és a jegybank szerepének megértését a pénzügyek izgalmas, egyszerre ismerős és ismeretlen világában. Az egyes terekben a problémafelvetést a személyes pénzügyeken, döntési játékon keresztül élhetjük át, amit történeti, pénzismereti kitekintés, a jegybanki funkciók bemutatása és numizmatikai tartalmak tesznek teljessé.


A regisztrációt követően kalandunk az Aranybányában kezdődik! Belépve kipróbálhatod az interaktív tudástár izgalmas tartalmait, vagy megismerkedhetsz a nemesfémbányászat magyarországi fénykorával, és az arany kinyeréséhez használt eszközökkel.


Az I. csomópont főkérdése: Mi mutatná meg a dolgok értékét, ha nem lenne pénz? Nem is tudatosítjuk, hogy naponta hányszor alkalmazzuk összemérésre, viszonyításra, értékelésre, döntéselőkészítéshez a pénz értékmérő szerepét.


A II. csomópontban, a pénz forgalmi eszköz funkciójához kapcsolódóan azt vizsgáljuk, miért változott a pénz formája? Vajon mi kell ahhoz, hogy egy fizetőeszközt pénzként ismerjünk el?


A pénz története összefonódik a bankok történetével. A III. csomópont, a pénz fizetési eszköz funkcióját vizsgálja. Provokatív kérdése: „Mi lenne, he nem lennének bankok?” épp a pénzügyi közvetítő szerepet veszi górcső alá és itt bontakozik ki előttünk a „láthatatlan biztonságot” megtestesítő jegybank múltja, jelene és összetett tevékenysége is.


„A pénz ajtót nyit a nagyvilágra.” Ez a gondolat és tapasztalat a IV. csomópontban a világpénzek szerepére utal. Globalizálódó világunk számtalan ponton jelzi személyes mindennapjainkban is a pénz megújuló szerepét.


Az V. csomópontban, a pénz kincsképző szerepében kápráztat el bennünket, bemutatva az értékek, kincsek sokféle formáját és értelmezését.


Kiemelt tárgyak
Összes kiállított tárgy
Érme
Jegyinformáció
Múzeumunk ingyenesen látogatható. Kérjük kedves látogatóinkat, hogy foglalt időpontjuk előtt legalább 20 perccel érkezzenek meg a helyszínre! A Pénzmúzeum bejárat a Sándy Gyula köz felől közelíthető meg.
Kapcsolódó tartalom
OMFIF konferencia

2022. május 26. 12:00

Múzeumok Majálisán a Pénzmúzeum

Hétvégén, két év kihagyás után újra megrendezésre került a népszerű kulturális program, a Múzeumok Majálisa.

2022. május 23.
2 perc olvasás
Gyermeknap a Pénzmúzeumban

2022. május 29. 10:00

Válogatott ritkaságok az MNB Bankjegy- és Éremgyűjteményéből 5. rész

Kevéssé közismert, hogy a Magyar Nemzeti Bank őrzi az ország második legnagyobb pénztörténeti gyűjteményét.

2022. május 20.
5 perc olvasás