/
/
/
Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig
Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig
2023. április 18. - 2023. szeptember 30.

Kicsi, de annál hangulatosabb új, időszaki kiállításunk, mely a Budai Postapalotának állít emléket. Talán kevesen tudják, hogy a mindig lüktető közlekedési csomópont, a Széll Kálmán tér és környéke helyén a század elején téglaégető és egy hozzátartozó, meglehetősen mély bányató állt, amely a környékbelieknek korcsolyázásra és egyéb sportok űzésére adott lehetőséget. Az első világháború azonban e városrész képét is jelentősen átrajzolta.
Trianon után az ország talpra állításához biztosítani kellett az emberek közti gördülékeny kommunikációt. A cél érdekében egy modern posta- és távbeszélőhálózat megépítésének igénye merült fel. Erre éppen 100 éve a Magyar Királyi Posta- és Távírda Vezérigazgatósága a Krisztina körút, Várfok utca, Vérmező út által határolt telket vásárolta meg, hogy ott építse fel a budai III. számú telefonközpont és postaigazgatóság épületlét. A többi történelem, ami számot tarthat az urbanisztika iránt fogékonyak érdeklődésére.
A kiállítás a tervezőasztaltól kezdi az épület feltárását. Kitér Sándy Gyula, a tervező személyére, mesél az évekig tartó építkezésről, bemutatja a falai között zajló mindennapokat. Ismerteti a fennállása alatt elszenvedett károkat, ahogyan szól arról is, hogy miután az épület a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került, hogyan lett pár év alatt ismét olyan irodaház, melynek felújítása során a Sándy által lefektetett alapértékek nem sérültek.

A kiállítás a Pénzmúzeumban a Pénz útja kiállítás részeként, de önállóan is látogatható a hét mindennapján kedd kivételével.

Időpontfoglalás az állandó kiállítás megtekintéséhez: https://www.penzmuzeum.hu/muzeum/idopontfoglalas/

 

 

Érme
Jegyinformáció
Múzeumunk ingyenesen látogatható. Kérjük kedves látogatóinkat, hogy foglalt időpontjuk előtt legalább 20 perccel érkezzenek meg a helyszínre! A Pénzmúzeum bejárat a Sándy Gyula köz felől közelíthető meg.
Kapcsolódó tartalom
Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

A Pénzmúzeum a nyitása utáni 15 hónapban elérte a 100 000 fős látogatószámot!

2023. június 05.
2 perc olvasás
Pénzmúzeumos kiadvány hozta el az Év Illusztrátorának járó díjat

A könyv megvásárolható a PABooks könyvesboltjában a Bölcs Várban, illetve a Pénzmúzeum kávézójában is.

2023. június 05.
1 perc olvasás
Ezek az emlékérmék várhatók 2024-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját.

2023. június 02.
4 perc olvasás
Kézműves foglalkozás - Apafi csegelye és a sólyom

2023. június 11. 10:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont