/
/
/
Kerülj közelebb az aranyrúdhoz!

Kerülj közelebb az aranyrúdhoz!

2022. december 09.
penzmuzeum-hori-97.jpg

Az arany központi szimbólumként van jelen a Pénzmúzeum életében, legyen szó a színekről, a kiállítás útvonalát kísérő aranyfonalról, a numizmatikai  kincsekről, vagy az aranyrúdról.

A magyarországi aranybányászat gazdag múltra tekint vissza. Már az ókorban számos aranylelőhely állt rendelkezésünkre. Az európai aranytermelésben Magyarország az első helyen állt a XIII. századtól egészen a XIV. századig. A 2021-es adatok szerint  a magyar aranytartalék 94,5 tonnára tehető.
A Pénzmúzeum állandó kiállításának utolsó állomásán bemutatjuk, hogy a világ egyes területei milyen mértékű aranytartalékot halmoztak fel. Ezen a ponton pedig nem pusztán elméleti tudást tartogatunk az aranyról, hiszen itt található a Pénzmúzeum valódi, 24 karátos aranyrúdja is, ami a múzeum nyitvatartási idejében meg is emelhető, ennek súlya 12,4 kg.  

A kiállítás szenzációjának számító valódi aranyrúd megemelése és a Pénzmúzeum látogatása ingyenes, de időpontfoglaláshoz kötött! 

 

További híreink

Kávéházi beszélgetések - május 14.

Hatalmas érdeklődés kísérte tegnap az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő eseményünket

2024. május 15.
Újabb díjat kapott a Pénzmúzeum!

A Pénzmúzeum a „Legjobb közösségi terek” kategória győzteseként elnyerte a „Best of Budapest & Hungary 2023” díjat.

2024. május 09.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. május 08.
Európa legjobb múzeumai között a Pénzmúzeum

Kétkörös megmérettetés után bekerült Európa legkiválóbbjai közé a Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. május 06.