/
/
/
Kerülj közelebb az aranyrúdhoz!

Kerülj közelebb az aranyrúdhoz!

2022. december 09.
2 perc olvasás
penzmuzeum-hori-97.jpg

Az arany központi szimbólumként van jelen a Pénzmúzeum életében, legyen szó a színekről, a kiállítás útvonalát kísérő aranyfonalról, a numizmatikai  kincsekről, vagy az aranyrúdról.

A magyarországi aranybányászat gazdag múltra tekint vissza. Már az ókorban számos aranylelőhely állt rendelkezésünkre. Az európai aranytermelésben Magyarország az első helyen állt a XIII. századtól egészen a XIV. századig. A 2021-es adatok szerint  a magyar aranytartalék 94,5 tonnára tehető.
A Pénzmúzeum állandó kiállításának utolsó állomásán bemutatjuk, hogy a világ egyes területei milyen mértékű aranytartalékot halmoztak fel. Ezen a ponton pedig nem pusztán elméleti tudást tartogatunk az aranyról, hiszen itt található a Pénzmúzeum valódi, 24 karátos aranyrúdja is, ami a múzeum nyitvatartási idejében meg is emelhető, ennek súlya 12,4 kg.  

A kiállítás szenzációjának számító valódi aranyrúd megemelése és a Pénzmúzeum látogatása ingyenes, de időpontfoglaláshoz kötött! 

 

További híreink
Értékes iratok kerültek a Pénzmúzeumhoz

Fantasztikus dokumentáció jutott a Pénzmúzeum birtokába. Egy III. kerületi tetőtérben lapultak a kincsek.

2023. január 23.
5 perc olvasás
Krimibe illő menekítés

A Magyar Nemzeti Bank történetében hősies helytállásra példa az Aranyvonat története, ami bővelkedik krimibe illő fordulatokban. 

2023. január 23.
3 perc olvasás
Kiemelkedő gazdasági elismerést kapott Csák János

Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta az idei Wekerle nagydíjat.

2023. január 19.
3 perc olvasás
30 tonna arany, amelyet magyar jegybankosok mentettek meg

Interjú Szász Attila filmrendezővel

2023. január 13.
8 perc olvasás