/
/
/
Kerülj közelebb az aranyrúdhoz!

Kerülj közelebb az aranyrúdhoz!

2022. december 09.
penzmuzeum-hori-97.jpg

Az arany központi szimbólumként van jelen a Pénzmúzeum életében, legyen szó a színekről, a kiállítás útvonalát kísérő aranyfonalról, a numizmatikai  kincsekről, vagy az aranyrúdról.

A magyarországi aranybányászat gazdag múltra tekint vissza. Már az ókorban számos aranylelőhely állt rendelkezésünkre. Az európai aranytermelésben Magyarország az első helyen állt a XIII. századtól egészen a XIV. századig. A 2021-es adatok szerint  a magyar aranytartalék 94,5 tonnára tehető.
A Pénzmúzeum állandó kiállításának utolsó állomásán bemutatjuk, hogy a világ egyes területei milyen mértékű aranytartalékot halmoztak fel. Ezen a ponton pedig nem pusztán elméleti tudást tartogatunk az aranyról, hiszen itt található a Pénzmúzeum valódi, 24 karátos aranyrúdja is, ami a múzeum nyitvatartási idejében meg is emelhető, ennek súlya 12,4 kg.  

A kiállítás szenzációjának számító valódi aranyrúd megemelése és a Pénzmúzeum látogatása ingyenes, de időpontfoglaláshoz kötött! 

 

További híreink

A Pénzmúzeum Panoráma Terasz április 26-án zártkörű rendezvény miatt 14:00 órától zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 25.
Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.