/
/
Missziónk
Missziónk

A Pénzmúzeumnál hiszünk abban, hogy ha a pénznek jelentőséget tulajdonítunk, beszélünk és gondolkodunk róla, az nem anyagiasságot, kapzsiságot vagy felszínességet takar, épp ellenkezőleg: arra utal, hogy igyekszünk megérteni a világ működését, és felelősen állunk a jövőnkhöz. 

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan lehet nemzetállamokon átívelő vállalatokat létrehozni, megszervezni egy egész ország gazdaságát, vagy akár csak észszerűen működtetni egy saját webshopot, lépten-nyomon a pénzhez kötődő kérdéseknél lyukadunk ki. Ezek a kérdések mindig más és más megvilágításban foglalkoznak a fizetőeszközzel, így könnyen kiderülhet, hogy az éremnek nem csak két oldala van, s a pénz valójában sokkal árnyaltabb, sokoldalúbb jelenség, mint korábban gondoltuk.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont azzal a céllal született, hogy segítsen tájékozódni a pénz világában. Nem tagadjuk, sok zsákutcát, néha teljes labirintusokat rejt ez a világ, épp ezért tartjuk fontosnak, hogy a nagyobb izgalmakat a múzeum falai között éljük át – és ne saját, valódi életünkben. A kiállítótér számos élményt és kalandot tartogat, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a pénz forgatásának, használatának újabb és újabb oldalait ismerhesse meg a hozzánk ellátogató.

Küldetésünk, hogy bebizonyítsuk: a pénz működése bárki számára megérthető. Ez a tudás az egyéni, a családi és közösségi életben egyaránt nélkülözhetetlen, ezért hiszünk benne, hogy a fizetőeszközök használatához kötődő ismeretek révén – a szó szoros és átvitt értelmében is – egész társadalmunk gazdagabbá válhat.

„Az aranyszarvasra vadászom.
Mosolyoghattok, barátaim,
én mégis űzőbe veszem a tovatűnő látomást.”

Rabindranath Tagore
A kertész
Kopácsy Margit fordítása
Európa Könyvkiadó, Budapest, 1979

A csodaszarvas bűvöletében

A keleti sztyeppei eredetmondák többségében feltűnik és kulcsszerepet tölt be a testvérpárokat, népeket vezető, új hazába hívogató, varázslatos képességekkel bíró, némelykor színek sokaságában pompázó csodaszarvas. A hunok és magyarok legendabeli ősei, Hunor és Magor, a mitikus testvérpár szintén egy szépséges szarvasünő rabjává váltak, amit üldözőbe is vettek, és emiatt a meotisi mocsarakba tévedtek. Ez a táj – amely a történetírók szerint a múltban elsősorban az Azovi-tenger partvidékén feküdt – ugyanakkor „fűben, fában, madárban, halban és vadban bővölködik” – mint ahogy Kézai Simon Mester Gesta Hunnorum et Hungarorum című munkájában olvashatjuk –, ezért letelepedésre kiválóan alkalmasnak bizonyult. Az új haza a gyarapodást hozta Hunor és Magor leszármazottainak. Olyannyira, hogy a nép már kezdett hatalmassá növekedni – ahogyan a Kálti Márknak tulajdonított Képes Krónika fogalmaz. Útra kellett tehát ismét kelni, és a vándorlás következő állomása a Képes Krónika szerint már Scythia, vagyis a szkíták földje volt.

De a csodaszarvas nemcsak a középkori forrásainkban, hanem a régészeti ásatások tárgyi leleteiként is közismertek hazánkban. Elegendő csak a Mezőkeresztes-Zöldhalompusztán előkerült szkíta aranyszarvasra vagy a hozzá hasonló, arany-ezüst ötvözetből készült tápiószentmártoni kincsre gondolnunk. A mezőkeresztesi aranyszarvas a fejét hátra fordítva iramodik, és így csalogatja a reá vadászókat, a tápiószentmártoni pedig a lábait maga alá húzva, szinte repül a levegőben, csodálatosan fodrozott agancsát pedig szorosan a hátára hajtja. Mindkét lelet a szakvélemény túlnyomó többsége szerint a szkíta aranyművészet fénykorából származik, és azokat az eredetmondákban szereplő szarvasokat ábrázolja, amelyek a keleti sztyeppéken olyan pajzsokat díszítettek, és a fejedelmi rang és hatalom jelképeinek számítottak.

Nem véletlenül foglaltak el ilyen rangos és kiemelt helyet ezek a keleti aranyszarvasok. A fejedelmekhez hasonlóan a legendákban számukra is az a misszió adódott, hogy a termő bőség földjére vezessék el az őket követő népeket, nemzeteket. Mi sem választottuk véletlenül a csodaszarvast a Pénzmúzeum és Látogatóközpont szimbólumául. Szeretnénk mi is a magunk ereje és lehetőségei szerint hozzájárulni ahhoz, hogy segítsük az új hazát építő, magára találó magyarságot és Magyarországot. Őszintén bízunk abban, hogy intézményünk – a mondabeli csodaszarvashoz hasonlóan – érdemben tud hozzájárulni ahhoz, hogy itt, a Kárpát-medence közepén is a találékonyság, a tehetség és a versenyben győzelemre vivő képességek vigyék előre a nemzetközösséget, hogy a bőség és a szorgalom földjén ismét közösen, hosszú időkre otthonra lelhessünk.

Kapcsolódó tartalom
A XXIV. FIABCI Hungary Nívódíj nyertese a Postapalota

FIABCI Hungary Nívódíj Irodaház kategória nyertese a Postapalota

2022. november 29.
1 perc olvasás
Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság a PÉNZ7 középpontjában

Jövő tavasszal, már kilencedik alkalommal rendezik meg a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói tudatosságot fejlesztő programsorozatot.

2022. november 28.
3 perc olvasás
A legjobbak között a Pénzmúzeum állandó kiállítása!

Az Év Kiállítása 2022 pályázat legjobbjai közé került a Pénzmúzeumban látható A Pénz útja című állandó kiállítás.

2022. november 07.
3 perc olvasás
Ezüst Delfin díjat nyert Az Aranyvonat Legendája című film

Az MNB megbízásából készült dokumentum-játékfilm nagy sikert aratott a világ egyik legrangosabb vállalati és dokumentumfilmes versenyén.

2022. november 04.
4 perc olvasás