/
/
/
Elnöki köszöntő

Elnöki köszöntő

A Magyar Nemzeti Bank elnökének köszöntője

penzmuzeum-megnyito-websize-0315.jpg

Amikor pénzről beszélünk, legtöbben bankjegyeket és érméket képzelnek maguk elé, pedig a pénz több ezeknél a papír- vagy fémtárgyaknál, és sokkal több egyszerű fizetőeszköznél. Egy mechanizmus, ami mozgásban tartja a társadalmat, egy állandóan feszített rugó, ami a fejlődés irányába löki a gazdaságot, egy mindent átszövő kulturális jelenség, és mindenekelőtt: embereket összekötő bizalmi rendszer. A pénz tehát nemcsak anyagi, de társadalmi és kulturális szempontból is érték. 

Úgy vélem, a pénz ismerete, a fizetőeszköz használatához, forgatásához kötődő tudatosság olyan készség, mely önmagában hozzájárul az életkörülmények javításához, s melynek a társadalom minden rétege számára elérhetőnek kell lennie. A gazdaság egy átlátható és megérthető, logikus rendszer, s ezt a rendszert mindannyian, közösen tartjuk működésben. Közös érdekünk tehát, hogy tudatosabbá, hatékonyabbá és tájékozottabbá váljunk a pénzügyek világában, hiszen ezáltal nemcsak mi magunk, de teljes társadalmunk eredményesebbé válik.

A Magyar Nemzeti Bank egyik legfontosabb törekvése, hogy hozzájáruljon ennek az összetett tanulási folyamatnak a sikeréhez, és a maga eszközeivel serkentse a hazai pénzügyi kultúra kibontakozását, fejlődését. Látnunk kell, hogy a pénz egy meglehetősen bonyolult jelenség, melynek számtalan megjelenési formája van, az egészen absztrakt, szellemi alakzattól a fizikailag is kézbe vehető készpénzig. Hiszem ugyanakkor, hogy ha valamit birtokba kívánunk venni, a legbelső, legmélyebb jelentését kell megértenünk – ezért a pénz fogalmának megismeréséhez is mélyre kell ásnunk.

E cél érdekében alkottuk meg a Széll Kálmán téren álló egykori Postapalota felújított épületében berendezett Pénzmúzeumot, melynek küldetése, hogy lebontsa a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat, és ezáltal más fénybe helyezze, magasabb szintre emelje a pénzzel kapcsolatos közgondolkodást. Európa leginnovatívabb jegybanki élményterét hoztuk létre, melyben a látogatók interaktív, XXI. századi eszközök segítségével, a múzeumi élmény révén ismerhetik meg a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat.

Arra bátorítom látogatóinkat, fedezzék fel ezt a különleges kiállítóteret, és fordítsák saját hasznukra az itt szerzett ismereteket – hiszen az egyéni eredmények végül a teljes gazdaság sikerében egyesülnek.

Kapcsolódó tartalom

„Melyik forint pénzérménk érmeképe a kerecsensólyom?” promóciós nyereményjáték játékszabályzata

A Pénzmúzeum „Melyik forint pénzérménk érmeképe a kerecsensólyom?” elnevezésű promóciós nyereményjátékának leírása és szabályzata.

2023. szeptember 28.
31 perc olvasás
Szeptember 28.

Pénzmúzeum Panoráma Terasz 10 és 13 óra között zártkörű rendezvény miatt nem látogatható.

2023. szeptember 27.
1 perc olvasás
Két újabb díjat nyert el a Pénzmúzeum

Családbarát múzeum elismerést, valamint múzeumpedagógiai különdíjat hozott el az Országos Múzeumpedagógia Évnyitóról ma a Pénzmúzeum.

2023. szeptember 26.
2 perc olvasás
„Jelöld meg, kivel jönnél el a Magyar Népmese napjára!” promóciós nyereményjáték szabályzata

A Pénzmúzeum „Jelöld meg, kivel jönnél el a Magyar Népmese napjára!” elnevezésű promóciós nyereményjátékának szabályzata.

2023. szeptember 21.
31 perc olvasás