/
/
/
Elnöki köszöntő
Elnöki köszöntő
A Magyar Nemzeti Bank elnökének köszöntője
penzmuzeum-megnyito-websize-0315.jpg

Amikor pénzről beszélünk, legtöbben bankjegyeket és érméket képzelnek maguk elé, pedig a pénz több ezeknél a papír- vagy fémtárgyaknál, és sokkal több egyszerű fizetőeszköznél. Egy mechanizmus, ami mozgásban tartja a társadalmat, egy állandóan feszített rugó, ami a fejlődés irányába löki a gazdaságot, egy mindent átszövő kulturális jelenség, és mindenekelőtt: embereket összekötő bizalmi rendszer. A pénz tehát nemcsak anyagi, de társadalmi és kulturális szempontból is érték. 

Úgy vélem, a pénz ismerete, a fizetőeszköz használatához, forgatásához kötődő tudatosság olyan készség, mely önmagában hozzájárul az életkörülmények javításához, s melynek a társadalom minden rétege számára elérhetőnek kell lennie. A gazdaság egy átlátható és megérthető, logikus rendszer, s ezt a rendszert mindannyian, közösen tartjuk működésben. Közös érdekünk tehát, hogy tudatosabbá, hatékonyabbá és tájékozottabbá váljunk a pénzügyek világában, hiszen ezáltal nemcsak mi magunk, de teljes társadalmunk eredményesebbé válik.

A Magyar Nemzeti Bank egyik legfontosabb törekvése, hogy hozzájáruljon ennek az összetett tanulási folyamatnak a sikeréhez, és a maga eszközeivel serkentse a hazai pénzügyi kultúra kibontakozását, fejlődését. Látnunk kell, hogy a pénz egy meglehetősen bonyolult jelenség, melynek számtalan megjelenési formája van, az egészen absztrakt, szellemi alakzattól a fizikailag is kézbe vehető készpénzig. Hiszem ugyanakkor, hogy ha valamit birtokba kívánunk venni, a legbelső, legmélyebb jelentését kell megértenünk – ezért a pénz fogalmának megismeréséhez is mélyre kell ásnunk.

E cél érdekében alkottuk meg a Széll Kálmán téren álló egykori Postapalota felújított épületében berendezett Pénzmúzeumot, melynek küldetése, hogy lebontsa a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat, és ezáltal más fénybe helyezze, magasabb szintre emelje a pénzzel kapcsolatos közgondolkodást. Európa leginnovatívabb jegybanki élményterét hoztuk létre, melyben a látogatók interaktív, XXI. századi eszközök segítségével, a múzeumi élmény révén ismerhetik meg a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat.

Arra bátorítom látogatóinkat, fedezzék fel ezt a különleges kiállítóteret, és fordítsák saját hasznukra az itt szerzett ismereteket – hiszen az egyéni eredmények végül a teljes gazdaság sikerében egyesülnek.

Kapcsolódó tartalom
A XXIV. FIABCI Hungary Nívódíj nyertese a Postapalota

FIABCI Hungary Nívódíj Irodaház kategória nyertese a Postapalota

2022. november 29.
1 perc olvasás
Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság a PÉNZ7 középpontjában

Jövő tavasszal, már kilencedik alkalommal rendezik meg a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói tudatosságot fejlesztő programsorozatot.

2022. november 28.
3 perc olvasás
A legjobbak között a Pénzmúzeum állandó kiállítása!

Az Év Kiállítása 2022 pályázat legjobbjai közé került a Pénzmúzeumban látható A Pénz útja című állandó kiállítás.

2022. november 07.
3 perc olvasás
Ezüst Delfin díjat nyert Az Aranyvonat Legendája című film

Az MNB megbízásából készült dokumentum-játékfilm nagy sikert aratott a világ egyik legrangosabb vállalati és dokumentumfilmes versenyén.

2022. november 04.
4 perc olvasás