/
/
/
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

2024. április 27. - 2024. december 15.

„Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve" címmel elérhető a Pénzmúzeum időszaki kiállítása, ezzel is ünnepelve a Magyar Nemzeti Bank centenáriumát. A tárlaton a központi pénzügyi intézmény alapításától a jelenkorig nyomon lehet követni a főbb monetáris eseményeket, a jegybank működését, fontosabb döntéseit, közreműködését a gazdaságpolitika alakításában. A kiállításon a múzeum külön bemutatja valamennyi jegybankelnököt, az alapító, elsőtől: Popovics Sándortól a jelenlegi monetáris vezetőig: Matolcsy Györgyig.
A látogatók megtekinthetik az elmúlt száz év forgalomba hozott bankjegyeit és érméit: az 1927. január 1-jén kibocsátott pengőt, amelyet kezdetben egy-egy arányban lehetett beváltani svájci frankra, majd világrekordot döntő hiperinflációval távozott a fizetőeszközök sorából. Továbbá a forintot, amellyel 1946. augusztus 1-jén lehetett először fizetni Magyarországon, s ma is a törvényes fizetőeszközünk, nemzeti valutánk. Megszületéséhez jelentős mértékben hozzájárult fedezetként a híres aranyvonaton megmentett, és hazahozott jegybanki aranytartalék.

A kiállítást digitális látnivalók, filmek tarkítják. A tárlat megtekintése, akárcsak a Pénzmúzeumé, ingyenes lesz.

Jegyinformáció

Múzeumunk ingyenesen látogatható. Kérjük kedves látogatóinkat, hogy foglalt időpontjuk előtt legalább 20 perccel érkezzenek meg a helyszínre! A Pénzmúzeum bejárat a Sándy Gyula köz felől közelíthető meg.

Kapcsolódó tartalom

Kávéházi beszélgetések (július 24.)

2024. július 24. 18:00
Pénzmúzeum Panoráma Terasz

Robotikafoglalkozás a Pénzmúzeumban

2024. július 25. 15:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont - Múzeumpedagógia terem

Az aranyvonat legendája című fim vetítése (július 25.)

2024. július 25. 18:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. július 08.