/
/
/
Üzenetváltás anno

Üzenetváltás anno

2023. április 19.
idoszaki-1920x1280-cover.png

Az utolsó simítások zajlanak időszaki kiállításunk megnyitása előtt. Az Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig című kiállítás a Pénzmúzeumnak is helyet adó Postapalota épületének állít méltó emléket. Lesz benne szó múltól, jelenről, tervezésről, felújításról és április 19-től látható lesz egy sor olyan tárgy is vitrineinkben, amelyek valaha a gördülékenyebb mindennapokat szolgálták a Postapalotában. Lássuk milyen tárgyak segítették a kommunikációt a régmúltban.


 

1.     CB 24-es távbeszélő készülék, 1928
Fali és asztali használatra is alkalmas CB 24-es készülék, az első postaszabványú automata hívóműves telefonunk. Alkatrészei a vaslemezből préselt, feketére lakkozott fémdobozban helyezkednek el.
2.     CB 35-ös távbeszélő készülék, 1939
Magyar tervezésű és gyártású, automata CB 35-ös asztali távbeszélő készülék. Nemes Tihamér (a Telefonhírmondó főmérnöke) és Tomits Iván (a Posta Kísérleti Állomás mérnöke) fejlesztették ki. A bakelitházba ágyazott mikrofonjának érzékenységét Békésy György (későbbi Nobel-díjas kutató) alakította ki.
3.     Kiss-féle kékíró távíró, 1912
Kiss József posta és távírda főigazgató új típusú Morse kékírója, amelyet 1889-től vettek használatba. Az írószerkezet az elektromágnes behúzott állapotában felemelkedik, az írókorong a papírszalaghoz nyomódik, és arra rövidebb, vagy hosszabb vonalakat ír. Az írókorongot az óramű forgatja, nyugalmi helyzetben a korong az alatta lévő festéktartóba merül.
4.     Keresztlemezes váltó, 1890
A váltóval a távíró-berendezéseket illetve azokhoz az áramforrásokat csatlakoztatták. A rézhasábok egymás feletti síkokban, egymásra merőlegesen, de érintkezésmentesen rögzítettek. A lyukakba fémdugaszt illesztve azok elektromos érintkezésbe kerültek.
5.     Egykarú levélmérleg, 20. század eleje
A postával szerződésben álló postamesterségek és postaügynökségek használták a levél szállítási díjának megállapítására, mely a súly alapján történt.
6.     Keletbélyegző, Tábori postahivatal 1938-1945
Az Első Magyar Bélyegzőgyár által gyártott kerékrendszerű hely-keletbélyegző.

További híreink

A Pénzmúzeum április 26-án (pénteken) zártkörű rendezvény miatt 11:30-tól zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 26.
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum az MNB centenáriuma előtt

2024. április 26.
MNB100 – ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY FŐCIKK

Fókuszban a biztosítás: értékeink védelme alapvető emberi igény

2024. április 26.