/
/
/
Készülnek az új euró bankjegyek!

Készülnek az új euró bankjegyek!

2022. március 14.
euró bankjegyek

Az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezet tagországai által delegált szakértők részvételével, várhatóan 2024-ig újratervezi az euró bankjegysorozatok megjelenését. A fizetőeszközök megújítása során az EKB a fizetőeszközök végső felhasználói, vagyis az európai polgárok véleményét is kikéri majd.


Az Európai Központi Bank az eurobankjegyek újratervezésére készül, s ebben nagymértékben támaszkodik az európai polgárok részvételére. Az új látványtervekről várhatóan 2024-ben születik végleges döntés.

A bankjegyek újratervezésének folyamata fókuszcsoportok létrehozásával kezdődött meg – melyek feladata az euróövezetben élők véleményének összegyűjtése a jövőbeli euróbankjegyek lehetséges témáiról. A tanácsadó csoport tagjait az EKB nevezte ki az euróövezet nemzeti jegybankjainak javaslatai alapján, így a testületbe különböző szakterületek képviselői – például történészek, természet- és társadalomtudósok, illetve a képzőművészet- vagy a technológia szakértői – kerültek. A csoport feladata, hogy az állampolgári részvétellel meghatározott témákból egy szűkített listát készítsen, s azt beterjessze az EKB kormányzótanácsának. A jelenleg is forgalomban lévő euróbankjegyek arculata egyébként a „korok és stílusok” témájára épül, és különböző építészeti stílusokban készült boltívek, kapuk és hidak jelennek meg rajta. 

„Az euróbankjegyek velünk maradnak. Kézzelfogható és látványos jelképei annak, hogy Európában egy közösséget alkotunk, különösen válság idején, ráadásul ma is komoly kereslet van rájuk” – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke. „Húsz év elteltével itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk bankjegyeink megjelenését, hogy a különböző életkorú és hátterű európaiak számára egyaránt azonosulási pontokat kínálhasson.”

Miután a tanácsadó csoport összeállította a javaslatait, a szűkített listára került témák alapján az EKB tervpályázatot hirdet, melyet követően ismét konzultál a nyilvánossággal. A végső döntést a folyamat során kapott visszajelzések alapján a kormányzótanács hozza majd meg.

A bankjegyek megújításába az EKB többek között azért vágott bele, mert a bank kormányzótanácsa kötelezettséget vállalat arra vonatkozóan, hogy innovatív és biztonságos fizetőeszközöket biztosít az európaiak számára, melyekhez a polgárok kapcsolódni, kötődni tudnak. Az euróövezet fogyasztóinak fizetési szokásairól szóló legfrissebb tanulmány (SPACE) kimutatta, hogy 2019-ben továbbra is a készpénz volt a legnépszerűbb fizetési mód a lakosság körében. Bár a járvány ideje alatt növekedett a készpénz nélküli fizetések száma, ezzel egyidejűleg a készpénz iránti kereslet is emelkedett – elsősorban annak értéktartó képessége miatt. Épp ezért az eurórendszer – a Cash 2030 stratégia részeként – konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsa a készpénz elérhetőségét és fizetőeszközként való használatát – a digitális euró esetleges bevezetését követően is.

„Olyan euróbankjegyeket szeretnénk kifejleszteni, amelyekkel az európai polgárok azonosulni tudnak, és amelyeket büszkén használnak majd” – mondta Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja. „A bankjegyek újratervezésének folyamata párhuzamosan zajlik majd a digitális euró bevezetésének előkészítésével. Mindkét projektünkkel azt a vállalásunkat teljesítjük, hogy biztonságos pénzt biztosítsunk az európaiaknak.”

A tervezési folyamat lezárása után a kormányzótanács fogja engedélyezni az új bankjegyek gyártását, és szintén ez a testület dönt majd a lehetséges kibocsátási időpontokról is.


További híreink

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. július 08.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY második forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY első fordulójának nyertesei

2024. július 03.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY 3. fordulójához felkészítő cikk

A harmincas évek válságától a második világháborúig

2024. július 02.
A Pénzmúzeum Panoráma Terasz nyitvatartása július 1-jétől megváltozik!

Minden nap 14:00 órától este 23:00 óráig várja vendégeit a Pénzmúzeum Panoráma Terasz!

2024. június 30.