/
/
/
Új emlékérmével bővül a jegybanki érmesor

Új emlékérmével bővül a jegybanki érmesor

2022. szeptember 29.
mese.jpg

„Király kis Miklós” megnevezéssel 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Benedek Elek születésnapján, a Magyar népmesék napján. Az emlékérme annak a tavaly indult, hét részes színesfém emlékérme-sorozatnak a második eleme, melynek dedikált célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze. Az emlékérmét Vékony Fanni iparművész tervezte. Az emlékérme kibocsátási ünnepségére a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban a „Kutatók Éjszakája” programsorozat keretében kerül sor.

1977-ben kezdődött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében, amely összesen 100 epizódjával, 12,5 órányi anyagával a népmesék világába olyan hitelesen vezeti be a nézőt, hogy 2020. október 15-én a hungarikumok gyűjteményébe, azon belül a kulturális örökségeink közé került a teljes meseszéria, a következő indoklással: „A magyar népmesékben rejlő különleges képi, zenei világ és narratíva teszi egyedi értékké a rajzfilmsorozatot. A népmesék kedvessége, humora, ravaszsága, pajkossága hűen ábrázolja nemzetünk lelkét, érzéseit, valódi karakterét. Mindezek mellett, a határainkon innen és túl is széles elismertségnek örvendő Magyar népmesék rajzfilmsorozat epizódjaiban olyan örök igazságok, alapértékek fogalmazódnak meg, amelyek méltóvá teszik arra, hogy része legyen a Hungarikumok Gyűjteményének.”

A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozat második elemeként bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank a „Király kis Miklós” megnevezésű emlékérmét. A mesebeli konfliktus kulcsfiguráit, valamint a magyar mondavilágot idéző emlékérme a rajzfilm képi világához illeszkedik. Elsődleges szerepe a magyar népmesék értékeinek méltó reprezentálása, a népmesei hagyományok megörökítése.

Az emlékérme előlapjának bal oldalán futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János: Rege a Csodaszarvasról c. művének első sorai: „Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra” inspiráltak. A főcímet idézi továbbá a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérmék kötelező elemeit (két egymás alatti sorban a „Magyarország” feliratot és a „2000 forint” értékjelzést, illetve szintén 2 egymás alatti sorban a „2022” kibocsátási évszámot, valamint a „BP.” verdejelet) jelenítette meg. Fent középen a magyar mondavilágot megidéző nap-, jobb oldalon a hold- és az azt körülvevő 9 csillagmotívum teszik teljessé az előoldali érmeképet. Az égitestek a népmesében is kiemelkedő szerepet kapnak, értük zajlik a mese két kulcsfigurája közötti küzdelem.

Az emlékérme hátlapja a Király kis Miklós c. népmese egymással harcoló szereplőit jeleníti meg: a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja. A sárkány ábrázolása alatt a jobb oldalon, két sorba tördelve a „Király kis Miklós” felirat olvasható a főcímet megidéző írott betűkkel. A királyfi alakjától jobbra, lent található a tervező, Vékony Fanni iparművész mesterjegye.

A „Király kis Miklós” emlékérme

kiraly-kis-miklos-elooldal.png
kiraly-kis-miklos-hatoldal.png

 

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő „MAGYAR NÉPMESÉK RAJZFILMSOROZAT ●●●” szélfelirattal. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg: maximum 20 000 veret készíthető belőlük proof-like kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Király kis Miklós” emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – 2022. szeptember 30-tól egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/), valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont ajándékshopjában.

További híreink

Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.