/
/
/
Szerződés az első magyar bankjegyek kibocsátásáról

Szerződés az első magyar bankjegyek kibocsátásáról

2022. február 27.
1848

1848-ban abban egyetértés volt az első felelős magyar minisztérium tagjai között, hogy meg kell teremteni az önálló magyar pénzügyeket. Kossuth Lajos pénzügyminisztere hivatalba lépése után számba vette a készleteket. Míg a fémpénzkibocsátás legnagyobb problémája a fém, elsősorban a nemesfém hiánya volt, addig a papírpénz-kibocsátás megszervezését az alapoktól kellett kezdeni. Kossuth sikertelenül próbált megegyezni a készpénzellátásról a papírpénzek kibocsátójával, az Osztrák Nemzeti Bankkal, amely bankjegy-kibocsátási szabadalommal rendelkezett az egész Habsburg Birodalomban, így Magyarországon is. Az 1848-as 12 pont követelései között szerepelt a nemzeti bank, létrehozása azonban még sok évtizedig váratott magára.

Magyarországon 1848-ban egyetlen bank működött, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank. Alapítólevelét több mint tíz évig tartó előkészítő munka és engedélyezési eljárás után 1841-ben írta alá az uralkodó. A bank egymillió forintos alaptőkével részvénytársasági formában kezdte meg működését. Hosszú ideig az ország egyedüli bankja maradt. 

1848 áprilisában Kossuth tárgyalásokat kezdett a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vezetőivel a magyar papírpénz-kibocsátás feltételeiről. Április 29-én felkérte a bankot, tegyenek javaslatot a kibocsátásra. A szerződéstervezetet Havas József alelnök május 15-én mutatta be. Kossuth a tervezetet jóváhagyta, majd értesítette az osztrák jegybankot a magyar kibocsátásról. Válaszul a bank a kibocsátással azonos összegű kölcsönt ajánlott fel. Ezt a magyar fél nem fogadta el. Mivel ekkor a legkisebb forgalomban lévő címlet 5 guldenes (magyarul forintos) volt, Kossuth hiánypótló intézkedésként 1 és 2 forintosok kibocsátását rendelte el. Válaszul az Osztrák Nemzeti Bank azonos címletű jegyeket jelentetett meg.

1848. június 17-én írták alá a bank vezetői és Kossuth a szerződést 1 és 2 forintosok kibocsátásáról. Fedezetül az állam 5 millió forint értékű arany és ezüst letételét vállalta, amely csak bankjegyek beváltására használható fel. A cél érdekében Kossuth közadakozásra szólította fel a nemzetet. Az így befolyt összeg fejében 12 és fél millió forint kibocsátására került sor, ami 40%-os, a korszakban magasnak számító bankjegyfedezeti elvnek felelt meg. Augusztus 14-én jelentek meg a 2 forintosok, majd október 8-án az 1 forintososok, az első magyar kibocsátású, magyar nyelvű bankjegyek, a Kossuth-bankók.

Illusztrációk:

két forint első
két forint második

https://papirpenz.hu/reszletek/392

2 forint, 1848

1 forint

https://mandadb.hu/tetel/630546/Egy_forint_erteku_papirpenz 

1 forint, 1848

A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank főkönyve, 1848–1849

(A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában van. nagy alakú, fekete, keménytábláskönyv. Kissé koszos a legszebb lapja, mivel a korábbi kiállításokon szerepelt. Sajnos, már tavaly nyáron nem találták a kollégák. Egyedi darab, publikálatlan.)


könyv


Szerződés az első magyar bankjegyek kibocsátásról, 1848. június 17.

A szerződés facsimile példánya ebben a könyvben rögzített mellékletként: Dr. Lamotte Károly. Pesti-Magyar Kereskedelmi-Bank 1841-1941. Száz esztendő emlékei. Budapest, 1941. Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (Posner Grafikai Műintézet R.-T.).


További híreink

Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.