/
/
/
Robogás

Robogás

2022. március 14.
img-0181-s.jpg

Átadásra került Szőke Gábor Miklós Robogás című szobra.

A 13 méter hosszú, 13 tonnás műalkotás különleges kialakítással a Széll Kálmán tér díszeként indul, és a március 15-én nyíló Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kiállítási terében ér véget.

A robogó mozdonyt idéző alkotás több mint 7000 aranytömböt formázó, egyenként hajlított és kézzel hegesztett, rozsdamentes acél elemből készült. A térben dinamikus plasztikát alkotó aranytömbök kialakítása, valamint a mozgás élményét idéző világítás is a suhanást, a vonat lendületes haladását erősíti. A szobor kettős gondolatiság köré épül. A haladás igénye, a gazdaság gépezetének folyamatos zakatolása, fejlődése mellett emléket állít a Magyar Nemzeti Bank hősies dolgozóinak, akik a második világháború végén, a megszálló csapatok elől, egy vonaton nyugatra menekítették az ország aranytartalékát, mely ennek köszönhetően később hiánytalanul juthatott vissza az országba, ezzel megteremtve mai fizetőeszközünk, a forint fedezetét.

A szobor ünnepélyes átadója során sor került a szobor leleplezésére, melyhez Fábián Gergely ügyvezető igazgató nyitóbeszédét követően Szőke Gábor Miklós szobrászművész ismertette a műalkotás fő gondolatiságát. Ezt követően a sajtó munkatársai megtekinthették a hamarosan nyitó edukációs-és élményközpont kiállítótereit.

További híreink

Kávéházi beszélgetések - május 14.

Hatalmas érdeklődés kísérte tegnap az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő eseményünket

2024. május 15.
Újabb díjat kapott a Pénzmúzeum!

A Pénzmúzeum a „Legjobb közösségi terek” kategória győzteseként elnyerte a „Best of Budapest & Hungary 2023” díjat.

2024. május 09.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. május 08.
Európa legjobb múzeumai között a Pénzmúzeum

Kétkörös megmérettetés után bekerült Európa legkiválóbbjai közé a Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. május 06.