/
/
/
Robogás

Robogás

2022. március 14.
2 perc olvasás
img-0181-s.jpg

Átadásra került Szőke Gábor Miklós Robogás című szobra.

A 13 méter hosszú, 13 tonnás műalkotás különleges kialakítással a Széll Kálmán tér díszeként indul, és a március 15-én nyíló Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kiállítási terében ér véget.

A robogó mozdonyt idéző alkotás több mint 7000 aranytömböt formázó, egyenként hajlított és kézzel hegesztett, rozsdamentes acél elemből készült. A térben dinamikus plasztikát alkotó aranytömbök kialakítása, valamint a mozgás élményét idéző világítás is a suhanást, a vonat lendületes haladását erősíti. A szobor kettős gondolatiság köré épül. A haladás igénye, a gazdaság gépezetének folyamatos zakatolása, fejlődése mellett emléket állít a Magyar Nemzeti Bank hősies dolgozóinak, akik a második világháború végén, a megszálló csapatok elől, egy vonaton nyugatra menekítették az ország aranytartalékát, mely ennek köszönhetően később hiánytalanul juthatott vissza az országba, ezzel megteremtve mai fizetőeszközünk, a forint fedezetét.

A szobor ünnepélyes átadója során sor került a szobor leleplezésére, melyhez Fábián Gergely ügyvezető igazgató nyitóbeszédét követően Szőke Gábor Miklós szobrászművész ismertette a műalkotás fő gondolatiságát. Ezt követően a sajtó munkatársai megtekinthették a hamarosan nyitó edukációs-és élményközpont kiállítótereit.

További híreink
Múzeumok Éjszakája

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Múzeumok Éjszakája a Pénzmúzeumban.

2022. június 29.
2 perc olvasás
Válogatott ritkaságok az MNB Bankjegy- és Éremgyűjteményéből 9. rész

Kevéssé közismert, hogy a Magyar Nemzeti Bank őrzi az ország második legnagyobb pénztörténeti gyűjteményét.

2022. június 27.
5 perc olvasás
JÚNIUS 25. NYITVATARTÁS

Múzeumok éjszakája különleges nyitvatartás

2022. június 24.
1 perc olvasás
Válogatott ritkaságok az MNB Bankjegy- és Éremgyűjteményéből 8. rész

Kevéssé közismert, hogy a Magyar Nemzeti Bank őrzi az ország második legnagyobb pénztörténeti gyűjteményét.

2022. június 16.
4 perc olvasás