/
/
/
Óriási sikert aratott a Pénzmúzeum nyílt napja

Óriási sikert aratott a Pénzmúzeum nyílt napja

2022. augusztus 02.
5 perc olvasás
penzmuzeum-nyilt-nap-00476.jpg

A pénz világa izgalmas, kalandos, élményekkel teli, mégis kiismerhető – derült ki a Pénzmúzeum augusztus 1-jei nyílt napján, melyen közel 1100 látogató vett részt, szinte minden korosztályból. A különleges játékokat, filmvetítést, számos előadást és kézműves foglalkozást felvonultató rendezvény bebizonyította, hogy a pénz nem csak anyagi, de kulturális szempontból is érték, és megismerése mindenkit gazdagabbá tesz.

A fizetőeszközök a mindennapi élet leghétköznapibb tartozékai közé tartoznak, ezért ritkán fordítunk külön figyelmet rájuk, pedig a pénz világának kiismerése – a szó szoros és átvitt értelmében is – nagy haszonnal jár. Ebbe a világba nyerhettek betekintést azok a látogatók, akik részt vettek a Pénzmúzeum augusztus 1-jei nyílt napján, melynek során az állandó kiállítás mellett számos különleges program, játék és előadás is várt rájuk. A pénz sokoldalú megismerésére vonatkozó óriási igényt jelzi, hogy a nyílt napon reggel 9-től este 8-ig közel 1100 látogató vett részt.

A nyílt napon az érdeklődők meghosszabbított nyitva tartás mellett fedezhették fel a Pénz útját, vagyis a fizetőeszközök működését, kultúráját és történelmét bemutató állandó kiállítást. A pénz öt legfontosabb funkciója köré szerveződő tárlat lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját személyes tapasztalatai és élményei révén ismerje fel a fizetőeszközök használatának legfontosabb tanulságait, s ezt a tudást később a mindennapi életben is kamatoztassa.

A kiállítás mellett hatalmas sikert aratott az Aranyvonat legendája című film vetítése, mely az MNB egykori hőseinek állít emléket, akik a második világháború után kalandfilmbe illő körülmények között védték meg az ország számára a nemzeti aranytartalékot. Az érkező Vörös Hadsereg elől egy vonaton Ausztriába menekített nemzeti vagyont a Magyar Nemzeti Bank munkatársai életüket kockára téve őrizték meg, hogy aztán a hosszas diplomáciai tárgyalások után Magyarországra visszakerülő 30 tonna arany fedezetül szolgálhasson a ma is használt forint bevezetéséhez.

„Ha érted a pénzed, az érted dolgozik, nem ellened!” – szól a Pénziránytű Alapítvány jelmondata, s az állítás igazságáról a nyílt nap látogatói a gyakorlatban is megbizonyosodhattak. Az alapítvány a család legkisebb tagjaitól a legidősebbekig, minden korosztálynak érdekes programokat kínált: az óvodásokat és kisiskolásokat Suska és Zsozsó pénzügyi társasjátékai várták, az idősebbek pedig speciális személyiségtesztekkel ismerhették ki saját pénzügyi személyiségük titkait, vagy tesztelhették anyagi döntések következményeit a MoneySim pénzügyi szimuláció segítségével.

Nagy sikert aratott a Bankjegylabor nevű program is, melynek keretében az MNB szakemberi segítettek kiismerni a ma is használatban lévő fizetőeszközök sokszor csak speciális nagyítókkal és UV-fény segítségével felfedezhető biztonsági elemeit – melyek révén megakadályozható a bankjegyek hamisítása. Napjaink fizetőeszközei mellett a látogatók a múlt kincseit is megismerhették: Garami Erika és Tóth Csaba pénztörténeti és numizmatikai előadásai távoli korok pénzhasználati szokásaira, arany- és ezüstérméire irányították a figyelmet.

Hogy ne csak vitrinekben és képeken csodálhassák a különleges tallérokat, a kisebbek kézműves foglalkozás keretében készíthettek is saját érméket, illetve perselyt vagy bugyellárist, amiben megőrizhették, gyűjthették kincseiket. A gyűjtögetés fontosságára hívta fel a figyelmet a – ’70-es-’80-as években rendkívül népszerű – takarékbélyegekről szóló játék is, melynek Pénzmúzeumra adaptált változatával a résztvevők értékes nyereményeket nyerhettek. Az egész napos rendezvényről így a résztvevők többsége nem csak rengeteg új tudást és élményt, hanem kézzelfogható emléktárgyakat is hazavihetett.

További híreink
A Rákóczi Szövetség képviselőit láttuk vendégül

A Pénzmúzeumnál meggyőződéssel hiszünk az együttműködések erejében.

2022. augusztus 10.
2 perc olvasás
A Pénzmúzeum támogatásával került megrendezésre a csopaki Kereked Újonc kupa vitorlásverseny

A csopaki Kereked Vitorlás Klub a hétvégén rendezte meg a Nádas Kupa-sorozat újabb fordulóját, melynek lebonyolításában idén a Pénzmúzeum is segített.

2022. augusztus 08.
3 perc olvasás
Zárva tartás

A nyári melegben ideiglenesen a Pénzmúzeum is vakációra megy, ezért augusztus 9. és 16. között egy hétig zárva tartunk. 🏛🦌

2022. augusztus 04.
1 perc olvasás
Nyerj jegyet a Campus fesztiválra és találkozz Pénzmúzeummal!

Idén a Pénzmúzeummal is találkozhattok a Campus fesztiválon, ahol többek között VR-szemüveggel tehettek virtuális sétát a kiállítás terében.

2022. július 08.
1 perc olvasás