/
/
/
Óriási sikert aratott a Pénzmúzeum nyílt napja

Óriási sikert aratott a Pénzmúzeum nyílt napja

2022. augusztus 02.
5 perc olvasás
penzmuzeum-nyilt-nap-00476.jpg

A pénz világa izgalmas, kalandos, élményekkel teli, mégis kiismerhető – derült ki a Pénzmúzeum augusztus 1-jei nyílt napján, melyen közel 1100 látogató vett részt, szinte minden korosztályból. A különleges játékokat, filmvetítést, számos előadást és kézműves foglalkozást felvonultató rendezvény bebizonyította, hogy a pénz nem csak anyagi, de kulturális szempontból is érték, és megismerése mindenkit gazdagabbá tesz.

A fizetőeszközök a mindennapi élet leghétköznapibb tartozékai közé tartoznak, ezért ritkán fordítunk külön figyelmet rájuk, pedig a pénz világának kiismerése – a szó szoros és átvitt értelmében is – nagy haszonnal jár. Ebbe a világba nyerhettek betekintést azok a látogatók, akik részt vettek a Pénzmúzeum augusztus 1-jei nyílt napján, melynek során az állandó kiállítás mellett számos különleges program, játék és előadás is várt rájuk. A pénz sokoldalú megismerésére vonatkozó óriási igényt jelzi, hogy a nyílt napon reggel 9-től este 8-ig közel 1100 látogató vett részt.

A nyílt napon az érdeklődők meghosszabbított nyitva tartás mellett fedezhették fel a Pénz útját, vagyis a fizetőeszközök működését, kultúráját és történelmét bemutató állandó kiállítást. A pénz öt legfontosabb funkciója köré szerveződő tárlat lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját személyes tapasztalatai és élményei révén ismerje fel a fizetőeszközök használatának legfontosabb tanulságait, s ezt a tudást később a mindennapi életben is kamatoztassa.

A kiállítás mellett hatalmas sikert aratott az Aranyvonat legendája című film vetítése, mely az MNB egykori hőseinek állít emléket, akik a második világháború után kalandfilmbe illő körülmények között védték meg az ország számára a nemzeti aranytartalékot. Az érkező Vörös Hadsereg elől egy vonaton Ausztriába menekített nemzeti vagyont a Magyar Nemzeti Bank munkatársai életüket kockára téve őrizték meg, hogy aztán a hosszas diplomáciai tárgyalások után Magyarországra visszakerülő 30 tonna arany fedezetül szolgálhasson a ma is használt forint bevezetéséhez.

„Ha érted a pénzed, az érted dolgozik, nem ellened!” – szól a Pénziránytű Alapítvány jelmondata, s az állítás igazságáról a nyílt nap látogatói a gyakorlatban is megbizonyosodhattak. Az alapítvány a család legkisebb tagjaitól a legidősebbekig, minden korosztálynak érdekes programokat kínált: az óvodásokat és kisiskolásokat Suska és Zsozsó pénzügyi társasjátékai várták, az idősebbek pedig speciális személyiségtesztekkel ismerhették ki saját pénzügyi személyiségük titkait, vagy tesztelhették anyagi döntések következményeit a MoneySim pénzügyi szimuláció segítségével.

Nagy sikert aratott a Bankjegylabor nevű program is, melynek keretében az MNB szakemberi segítettek kiismerni a ma is használatban lévő fizetőeszközök sokszor csak speciális nagyítókkal és UV-fény segítségével felfedezhető biztonsági elemeit – melyek révén megakadályozható a bankjegyek hamisítása. Napjaink fizetőeszközei mellett a látogatók a múlt kincseit is megismerhették: Garami Erika és Tóth Csaba pénztörténeti és numizmatikai előadásai távoli korok pénzhasználati szokásaira, arany- és ezüstérméire irányították a figyelmet.

Hogy ne csak vitrinekben és képeken csodálhassák a különleges tallérokat, a kisebbek kézműves foglalkozás keretében készíthettek is saját érméket, illetve perselyt vagy bugyellárist, amiben megőrizhették, gyűjthették kincseiket. A gyűjtögetés fontosságára hívta fel a figyelmet a – ’70-es-’80-as években rendkívül népszerű – takarékbélyegekről szóló játék is, melynek Pénzmúzeumra adaptált változatával a résztvevők értékes nyereményeket nyerhettek. Az egész napos rendezvényről így a résztvevők többsége nem csak rengeteg új tudást és élményt, hanem kézzelfogható emléktárgyakat is hazavihetett.

További híreink
Nyerj jegyet a BME Egyetemi Napokra és találkozz Pénzmúzeummal!

Idén a Pénzmúzeummal is találkozhattok különböző fesztiválokon, ahol többek között VR-szemüveggel tehettek virtuális sétát a kiállítás terében.

2022. szeptember 09.
1 perc olvasás
Közgazdasági Diákolimpia a Pénzmúzeumban

Nemzetközi döntőt szervezett a Magyar Közgazdasági Társaság

2022. szeptember 09.
3 perc olvasás
Hunyadi János aranyforintja emlékérme-kibocsátás

A Magyar Nemzeti Bank „Hunyadi János aranyforintja” megnevezéssel különlegesen értékes arany emlékérméket bocsát ki

2022. szeptember 06.
4 perc olvasás
Az alkotó elme csodája – Együttműködés az Álmok Álmodói kiállítással

Fantasztikus lehetőség nyílik meg a Pénzmúzeum látogatói előtt egy új együttműködésnek köszönhetően.

2022. augusztus 31.
2 perc olvasás