/
/
/
Óriási sikert aratott a Pénzmúzeum nyílt napja

Óriási sikert aratott a Pénzmúzeum nyílt napja

2022. augusztus 02.
penzmuzeum-nyilt-nap-00476.jpg

A pénz világa izgalmas, kalandos, élményekkel teli, mégis kiismerhető – derült ki a Pénzmúzeum augusztus 1-jei nyílt napján, melyen közel 1100 látogató vett részt, szinte minden korosztályból. A különleges játékokat, filmvetítést, számos előadást és kézműves foglalkozást felvonultató rendezvény bebizonyította, hogy a pénz nem csak anyagi, de kulturális szempontból is érték, és megismerése mindenkit gazdagabbá tesz.

A fizetőeszközök a mindennapi élet leghétköznapibb tartozékai közé tartoznak, ezért ritkán fordítunk külön figyelmet rájuk, pedig a pénz világának kiismerése – a szó szoros és átvitt értelmében is – nagy haszonnal jár. Ebbe a világba nyerhettek betekintést azok a látogatók, akik részt vettek a Pénzmúzeum augusztus 1-jei nyílt napján, melynek során az állandó kiállítás mellett számos különleges program, játék és előadás is várt rájuk. A pénz sokoldalú megismerésére vonatkozó óriási igényt jelzi, hogy a nyílt napon reggel 9-től este 8-ig közel 1100 látogató vett részt.

A nyílt napon az érdeklődők meghosszabbított nyitva tartás mellett fedezhették fel a Pénz útját, vagyis a fizetőeszközök működését, kultúráját és történelmét bemutató állandó kiállítást. A pénz öt legfontosabb funkciója köré szerveződő tárlat lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját személyes tapasztalatai és élményei révén ismerje fel a fizetőeszközök használatának legfontosabb tanulságait, s ezt a tudást később a mindennapi életben is kamatoztassa.

A kiállítás mellett hatalmas sikert aratott az Aranyvonat legendája című film vetítése, mely az MNB egykori hőseinek állít emléket, akik a második világháború után kalandfilmbe illő körülmények között védték meg az ország számára a nemzeti aranytartalékot. Az érkező Vörös Hadsereg elől egy vonaton Ausztriába menekített nemzeti vagyont a Magyar Nemzeti Bank munkatársai életüket kockára téve őrizték meg, hogy aztán a hosszas diplomáciai tárgyalások után Magyarországra visszakerülő 30 tonna arany fedezetül szolgálhasson a ma is használt forint bevezetéséhez.

„Ha érted a pénzed, az érted dolgozik, nem ellened!” – szól a Pénziránytű Alapítvány jelmondata, s az állítás igazságáról a nyílt nap látogatói a gyakorlatban is megbizonyosodhattak. Az alapítvány a család legkisebb tagjaitól a legidősebbekig, minden korosztálynak érdekes programokat kínált: az óvodásokat és kisiskolásokat Suska és Zsozsó pénzügyi társasjátékai várták, az idősebbek pedig speciális személyiségtesztekkel ismerhették ki saját pénzügyi személyiségük titkait, vagy tesztelhették anyagi döntések következményeit a MoneySim pénzügyi szimuláció segítségével.

Nagy sikert aratott a Bankjegylabor nevű program is, melynek keretében az MNB szakemberi segítettek kiismerni a ma is használatban lévő fizetőeszközök sokszor csak speciális nagyítókkal és UV-fény segítségével felfedezhető biztonsági elemeit – melyek révén megakadályozható a bankjegyek hamisítása. Napjaink fizetőeszközei mellett a látogatók a múlt kincseit is megismerhették: Garami Erika és Tóth Csaba pénztörténeti és numizmatikai előadásai távoli korok pénzhasználati szokásaira, arany- és ezüstérméire irányították a figyelmet.

Hogy ne csak vitrinekben és képeken csodálhassák a különleges tallérokat, a kisebbek kézműves foglalkozás keretében készíthettek is saját érméket, illetve perselyt vagy bugyellárist, amiben megőrizhették, gyűjthették kincseiket. A gyűjtögetés fontosságára hívta fel a figyelmet a – ’70-es-’80-as években rendkívül népszerű – takarékbélyegekről szóló játék is, melynek Pénzmúzeumra adaptált változatával a résztvevők értékes nyereményeket nyerhettek. Az egész napos rendezvényről így a résztvevők többsége nem csak rengeteg új tudást és élményt, hanem kézzelfogható emléktárgyakat is hazavihetett.

További híreink

A Pénzmúzeum Panoráma Terasz április 26-án zártkörű rendezvény miatt 14:00 órától zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 25.
Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.