/
/
/
Népmesei tematikával várta a Pénzmúzeum a kutatókat Benedek Elek születésnapján

Népmesei tematikával várta a Pénzmúzeum a kutatókat Benedek Elek születésnapján

2022. október 07.
413a3783.jpg

Nyitástól késő estig óriási népszerűségnek örvendtek a Pénzmúzeum programjai az idei Kutatók Éjszakáján. A szeptember 30-ára, vagyis épp a népmese napjára eső rendezvényre a múzeum egy különleges meglepetéssel is készült: ekkor mutatták be a magyar népmeséknek dedikált emlékérmesorozat legújabb darabját. Ráadásul a Pénzmúzeum látogatóinak száma – alig fél évvel a nyitás után – a rendezvénysorozat napján érte el az ötvenezret.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat, melynek célja a tudomány népszerűsítése és a legérdekesebb kutatási eredmények bemutatása. A rendezvénysorozathoz csatlakozó intézmények szórakoztató, inspiráló előadásokon és játékos programokon keresztül adnak bepillantást a legkülönbözőbb tudományterületek titkaiba – ezzel is bővítve a közönség ismereteit, és felkeltve az érdeklődést a tudományos pályák iránt.

A Pénzmúzeum egyik különlegessége, hogy számos eltérő tudományterület ismereteit, szempontjait összesíti, épp ezért a Kutatók Éjszakáján is rengeteg különböző témájú program várta az érdeklődőket. A pénzt, mint központi témát a látogatók így nemcsak közgazdasági, hanem numizmatikai, kulturális vagy épp pszichológiai irányból is megvizsgálhatták, és rácsodálkozhattak arra, milyen végtelenül sokszínű ismeretanyag kapcsolódik a fizetőeszközök múltjához, jelenéhez és jövőjéhez.

A Pénzmúzeum szakmai csapata számára az érmék mellett a kulturális örökségünkhöz tartozó kincsek megóvása is a fő célkitűzések közé tartozik. Mivel a rendezvény idén épp Benedek Elek születésnapjára esett – mely egyben a magyar népmesenapja –, a szervezők egy különleges meglepetéssel is megörvendeztették a látogatókat: A Magyar Nemzeti Bank kifejezetten erre az időpontra időzítette a Magyar Népmesék rajzfilmeknek dedikált emlékérme-sorozat legújabb darabjának kibocsátását. A „Király kis Miklós” emlékérme bemutatásához a Kutatók Éjszakáján egy kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódott, melyben Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója, Jankovics Marcell özvegye, Rubovszky Éva és az érmét tervező iparművész, Vékony Fanni vett részt.

A különleges apropó alkalmából a rendezvény kisgyerekeknek szóló programjai is a népmesék világához kapcsolódtak: többek között mesepedagógus tartott foglalkozást a szegénység, a gazdagság, a pénz és a pénztelenség témáiról. A nagyobbak ezzel párhuzamosan érdekes pénzügyi és numizmatikai szakmai előadásokon vehettek részt, többek között megtudhatták, mi védte a korai bankjegyeket a hamisítástól, és akár arra is lehetőségük nyílt, hogy a röntgen fluoreszcencia spektroszkópia (XRF) segítségével megállapítsák, hogy egy magukkal hozott tetszőleges érme pontosan milyen ötvözetű fémből készült.

A színes érdekességek mellett a látogatók számos olyan program közül is választhattak, melyek a mindennapok pénzügyi kérdéseiben segíthetnek hozzá a tudatosabb, átgondoltabb döntésekhez. Egy pszichológiai hátterű előadás például azt világította meg, milyen hatással vannak személyiségjegyeink a pénzügyekre, de azok is fontos információkhoz juthattak, akiket a kriptovaluták világa érdekel, vagy akik szeretnének jobban odafigyelni megtakarításaik biztonságára a digitális világban.

A rengeteg érdeklődőt vonzó rendezvénysorozat napja mindezek mellett azért is volt különleges a Pénzmúzeum számára, mert a múzeum látogatóinak száma a Kutatók Éjszakáján, alig fél évvel a március 15-ei nyitás után érte el az ötvenezres számot.


További híreink

Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.