/
/
/
Mi fán terem a spionpénz?

Mi fán terem a spionpénz?

2023. március 08.
2 perc olvasás
spionpenzek-1920x1080.png

A neve már önmagában izgalmas, hát még annak ténye, hogy a Pénzmúzeum 1 éves születésnapi hétvégéjén bárki megpróbálkozhat spionpénz készítéssel! Spionpénznek vagy csavaros krajcárnak hívjuk azt a szabadságharc idejéből származó, jellemzően háromkrajcárosokból készített érmét, mely szétcsavarható volt, és belsejében kis üzeneteket tároltak. Jellemzője még, hogy belső oldalára a szabadságharc két emblematikus alakjának, Bem Józsefnek és Petőfi Sándornak a portréját festették.

A csavaros krajcárok előállításához a vastag krajcárt szétvágták, belsejét kimélyítették, a peremnél lévő vékony falba menetet vágtak. Így a két „félpénz” összeilleszthetővé vált – középen azonban kis üreg maradt, amelyben remekül lehetett titkos üzeneteket továbbítani. A pénz csalóka volt, súlya kivételével a többi paramétere teljesen megegyezett az akkor forgalomban levő címletekkel.

Egy másik iskola úgy tartja, hogy a „spionpénzek” a szabadságharc után, a megtorlás időszakában készültek, hisz akkor mindent rejtegetni kellett a hatalom elől, ami bármi módon kapcsolódhatott a forradalomhoz.

Aki ellátogat az egyéves Pénzmúzeumba, megtekintheti érmegyűjteményünkben a háromkrajcárost, sőt március 18-án és március 19-én 11:00 és 13:00 óra között a Pénzmúzeum fogadócsarnokában részt vehet A spionpénzek című kézműves foglalkozásunkon.

További információ a születésnapi programjainkról ide kattintva érhető el!

További híreink
Pénzügyi legek Magyarország és a világ kapcsán

Felkészülten akarsz belevágni a Neumann-játékba? Ha igen, olvasd el gyorsan az alábbi cikket, meglátod, sokat segít a versenyben.

2023. március 23.
4 perc olvasás
Neumann János: A jövőépítő innovátor

Olvasd el az alábbi cikket, hogy könnyebben bele tudj vágni a versenyzésbe!

2023. március 17.
5 perc olvasás
Elindult a Neumann Next tanulmányi verseny

Tedd próbára tudásod, és nyerj minden hónapban

2023. március 20.
2 perc olvasás
Petőfi és a piszkos anyagiak

Petőfi és a piszkos anyagiak

2023. március 14.
7 perc olvasás