/
/
/
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont forgalmiérme-emlékváltozat Pénzmúzeum

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont forgalmiérme-emlékváltozat Pénzmúzeum

2022. március 25.
5 perc olvasás
Forgalmi-érem1

Budapest, 2022. március 16. – A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont hivatalos megnyitását követő napon a Magyar Nemzeti Bank a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki. Az érmékkel a pénzügyi tudatosság fontosságára, valamint a Pénzmúzeumra mint hiteles és közérthető ismeretanyag forrására kívánja felhívni a figyelmet a jegybank. A különleges fémpénzek 2 millió példányban kerülnek forgalomba a mai naptól.

A kibocsátásra kerülő 100 forintos bicolor érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást egy új motívum váltja fel.

Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe is átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület karakterisztikus részletének ábrázolása szerepel. Fölötte egy növekedést mutató grafikon stilizált képe, valamint négy különböző érem látható, amelyek motívumaikkal – a középkori magyar aranyforintokra utaló Anjou-liliommal, az 1946-ban bevezetett egyforintos érme ikonikus számjegyével, egy földgömbbel, valamint egy mérleg ábrázolásával – a Pénzmúzeum által bemutatott tematikákra, illetve a pénz általános jellemzőire utalnak.

Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a „MAGYARORSZÁG” és a „PÉNZMÚZEUM” felirat, valamint a „2022” verési évszám olvasható.

Az érmekép a forint hagyományokon alapuló fejlődését, a gazdaság élénkülését is szemlélteti, így amellett, hogy a Pénzmúzeum ismertségét növeli, az MNB által képviselt értékeket is közvetíti.

Emellett igazi különlegesség a most kibocsátásra kerülő forgalmiérme-emlékváltozat, hiszen a 100 forintos bicolor forgalmi érméken a külső körgyűrűről belső magra túlnyúló motívum még nem szerepelt.

Az új 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat előlapjának képe:

Forgalmi érem előlap

 Az új 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat hátlapjának képe:

penzmuzeum-100-ft-hatoldal

Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

Az érmék technikai paramétereikben megegyeznek a készpénzforgalomban használt 100 Ft-os érmékkel: a bicolor színesfém érme körgyűrűje réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözetéből, belső magja réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 23,8 mm, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,3 mm. Az érme peremvastagsága 2,6 mm, súlya 8,6 gramm, széle recézett.

A 100 forintos forgalmi érme 2022. évi emlékváltozata 2 millió példányban készül. A jegybank elsődleges célja, hogy ezek az érmék a lakosság minél szélesebb köréhez eljussanak, így a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során lehet majd velük találkozni.

Ma 13 órától a kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, I. ker. Krisztina krt. 55.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében biztosítja az érmékhez való hozzájutást. Tekintettel a hatalmas érdeklődésre egy ügyfél címletenként legfeljebb 10 érmét válthat.

Az új 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozatok díszcsomagolásban, illetve rolniban gyűjtői termékként is megvásárolhatóak lesznek.

Az első napon gyártott, verdefényes 100 Ft-os veretek sorszámozott díszcsomagolásba kerülnek, melyből maximum 12 000 készíthető. Az első napi veretek és a gyűjtői rolnik értékesítése 2022. március 17-től indul a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában. Mindkét termék korlátozottan, vevőnként 2-2 db-os példányszámban lesz megvásárolható, a készlet erejéig.

Érmebolt:
1054 Budapest, Báthory u. 7.
Tel.: +36 1 800 8110
Nyitva tartás:
H-K-SZ-P: 8:00 – 16:00
CS: 8:00 – 17:30

Az új 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat első napi díszcsomagolt verete:

Forgalmi-érem1

További díszcsomagolt termékek is készülnek, melyek forgalmazására kizárólag a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont múzeumshopjában kerül sor.

Az új 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat áprilistól a múzeumshopban megvásárolható veretei:

20220316-picture2.png
20220316-picture3.png

További híreink

Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.
1 perc olvasás
Kiállítás a pályaművekből

„Élményeim a Pénzmúzeumban” címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára pályázatot írtunk ki 2023 novemberében.

2024. március 26.
1 perc olvasás
A lengyel pénzverde UFÓ alakú fizetőeszköze üstökösként tört be a numizmatikai piacra

Megszületett a világ első lebegő fizetőeszköze

2024. március 26.
3 perc olvasás
Ünnepi nyitvatartásunk

A tavaszi szünet idején is számos kézműves foglalkozással várjuk a kisgyermekes családokat.

2024. március 26.
1 perc olvasás