/
/
/
Krimibe illő menekítés

Krimibe illő menekítés

2023. január 23.
3 perc olvasás
aranyvonat-utnak-indul-poszt-javitott.png

Hősökké nem születünk, de azzá válhatunk. A Magyar Nemzeti Bank történetében hősies helytállásra példa az Aranyvonat története, ami bővelkedik krimibe illő fordulatokban. 


A II. világháborúban a német megszállás cselekvésre késztette a jegybank dolgozóit. 78 éve ezen a napon, 1945. január 23-án a Magyar Nemzeti Bank tisztviselői az állam vagyonát, a 33 tonnás aranykészletet az Aranyvonaton menekítették ki az országból.

A terv már 1943-ban az volt, hogy hogy az aranytartalékot semleges országba menekítsék, de 1944 márciusában bezárult az út Svájc felé. A németek mindeközben azon munkálkodtak, hogy a jegybank értékeit a Német Birodalomba szállítsák. Megindult hát a versenyfutás.
A magyar vezetők úgy határoztak, hogy az MNB értékei és a személyi állománya együtt mozogjon a menekítés során. A tisztviselőkkel és vagyontárgyakkal a fedélzetén megindult az úgynevezett Aranyvonat, de eleinte nem jutott messzire: a nyugati határ közelében, Fertőboznál feltartóztatták.
A vonat veszteglése alatt bizonytalansággal és sokszor mínusz 20 fokos hideggel kellett szembenézniük a banki tisztviselőknek és családtagjaiknak. Maguknak kellett gondoskodniuk az élelmezésükről, a fűtésről, mindezt a szövetségesek légitámadásai közepette.
Pár héttel később a vont kiléphetett az országból, majd a kalandos utazás az Ausztriában lévő Spital am Pyhrn-i bencés apátságban ért véget, ahol templomának kriptájába és a kolostor épületébe rejtették a vagyonelemeket.
A rakomány tetemes volt, el kellett rejteni a közel 30 tonna aranytartalékot, a jelentős külföldi és magyar érme-, illetve bankjegykészletet, valamint egyéb banki értékeket, többek között a két platina méteretalont, a Magyar Királyi Posta bélyeggyűjteményét, a Corvinákat, egyes közintézmények által az MNB-nek őrzésre átadott letéteket, valamint rövid időre a Szent Koronát, a koronázási jelvényekkel együtt.
Hogy az itt tárolt értékek ne a német vagy a szovjet hadsereg kezére kerüljenek, a bank vezetősége felvette a kapcsolatot a brit és az amerikai csapatokkal. Ezután a jegybanki vagyont az amerikai főhadiszállásra, Frankfurt am Mainba szállították, ahol garantálták, hogy az értékeket a békeszerződés megkötéséig megőrzik, majd átadják az új magyar kormánynak.

Az amerikai hatóságok 1946 augusztusában szolgáltatták vissza Magyarországnak az aranykészletet, így az fedezetként ott állhatott az 1946. augusztus 1-jén bevezetett új magyar forint mögött.

 

 

 

 

 

További híreink

Félmilliót is érhet, ha ilyet talál otthon

Mennyit ér ma a világon valaha kiadott legnagyobb címletű pénz, amely történetesen magyar volt?

2024. február 14.
5 perc olvasás
A Pénzmúzeum Panoráma Terasz február 12-én zártkörű rendezvény miatt 12:00-tól 17:00-ig zárva tart!

Február 14-én, szerdán már a megszokott nyitva tartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. február 09.
1 perc olvasás
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. február 05.
2 perc olvasás
Véget ért a Pénzmúzeum rajzpályázata

Ma az eredményhirdetéssel a végéhez ért "Élményeim a Pénzmúzeumban" című rajzpályázatunk.

2024. február 01.
2 perc olvasás