/
/
/
Közgazdasági Diákolimpia a Pénzmúzeumban

Közgazdasági Diákolimpia a Pénzmúzeumban

2022. szeptember 09.
3 perc olvasás
mnb-economics-olympiad-0190.jpg

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a cseh INEV (Institut ekonomického vzdělávání z. ú. – Közgazdasági Oktatási Intézet) közös szervezésében szeptember 7-én és 8-án tartották a középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjét az MNB Felügyeli Központ és Pénzmúzeum épületében.

A Közgazdasági Diákolimpiát először Csehországban szervezték meg 2016-ban. 2019 óta Magyarország is megrendezi a nemzeti versenyt, 2020-ban pedig már az első V4-es nemzetközi döntőt tartották meg, ahol a cseh, szlovák, lengyel és magyar versenyek legjobbjai mérték össze angol nyelven közgazdasági tudásukat. Idén a V4-es országok diákjai mellett görög és bosnyák fiatalok is képviselték a hazájukat, a kínai és vietnámi középiskolások pedig online módon kapcsolódtak be a diákolimpiába.

A Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőseit a rendezvény megnyitóján Pleschinger Gyula az MKT elnöke és az MNB Monetáris Tanácsának tagja, Martina Bacíková az INEV alapítója és ügyvezetője, valamint Tóth Tamás az MNB-EduLab Kft. ügyvezető-helyettese köszöntötte. Dani Rodrik a Harvard Egyetem közgazdász professzora, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke pedig videóüzenetben üdvözölte a versenyzőket.

A két napos nemzetközi döntő első, szeptember 7-i fordulóján angol nyelvű írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, szeptember 8-án pedig a 10 legjobb diák szóban mérte össze tudását. A szóbeli fordulóban a versenyzők a V4-es országok közgazdasági társaságainak vezetőiből álló, négytagú zsűri előtt adtak számot tudásukról.

Az MNB-EduLab Kft. a Pénzmúzeum fenntartójaként elkötelezett a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a tehetséggondozás mellett, így küldetéséből fakadóan otthont és támogatást adott a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjének. A helyszínen minden versenyzőnek lehetősége nyílt arra, hogy egy angol nyelvű tárlatvezetés keretében megtekintse a „Pénz útja” című kiállítást.

További híreink
A legjobbak között a Pénzmúzeum állandó kiállítása!

Az Év Kiállítása 2022 pályázat legjobbjai közé került a Pénzmúzeumban látható A Pénz útja című állandó kiállítás.

2022. november 07.
3 perc olvasás
Ezüst Delfin díjat nyert Az Aranyvonat Legendája című film

Az MNB megbízásából készült dokumentum-játékfilm nagy sikert aratott a világ egyik legrangosabb vállalati és dokumentumfilmes versenyén.

2022. november 04.
4 perc olvasás
Több mint ötvenezren látták a Pénz útja kiállítást a Pénzmúzeumban

Alig fél évvel a nyitás után meghaladta az ötvenezret a Pénzmúzeum vendégeinek száma.

2022. október 21.
2 perc olvasás
Népmesei tematikával várta a Pénzmúzeum a kutatókat Benedek Elek születésnapján

Nyitástól késő estig óriási népszerűségnek örvendtek a Pénzmúzeum programjai az idei Kutatók Éjszakáján.

2022. október 07.
4 perc olvasás