/
/
/
Közgazdasági Diákolimpia a Pénzmúzeumban

Közgazdasági Diákolimpia a Pénzmúzeumban

2022. szeptember 09.
mnb-economics-olympiad-0190.jpg

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a cseh INEV (Institut ekonomického vzdělávání z. ú. – Közgazdasági Oktatási Intézet) közös szervezésében szeptember 7-én és 8-án tartották a középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjét az MNB Felügyeli Központ és Pénzmúzeum épületében.

A Közgazdasági Diákolimpiát először Csehországban szervezték meg 2016-ban. 2019 óta Magyarország is megrendezi a nemzeti versenyt, 2020-ban pedig már az első V4-es nemzetközi döntőt tartották meg, ahol a cseh, szlovák, lengyel és magyar versenyek legjobbjai mérték össze angol nyelven közgazdasági tudásukat. Idén a V4-es országok diákjai mellett görög és bosnyák fiatalok is képviselték a hazájukat, a kínai és vietnámi középiskolások pedig online módon kapcsolódtak be a diákolimpiába.

A Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőseit a rendezvény megnyitóján Pleschinger Gyula az MKT elnöke és az MNB Monetáris Tanácsának tagja, Martina Bacíková az INEV alapítója és ügyvezetője, valamint Tóth Tamás az MNB-EduLab Kft. ügyvezető-helyettese köszöntötte. Dani Rodrik a Harvard Egyetem közgazdász professzora, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke pedig videóüzenetben üdvözölte a versenyzőket.

A két napos nemzetközi döntő első, szeptember 7-i fordulóján angol nyelvű írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, szeptember 8-án pedig a 10 legjobb diák szóban mérte össze tudását. A szóbeli fordulóban a versenyzők a V4-es országok közgazdasági társaságainak vezetőiből álló, négytagú zsűri előtt adtak számot tudásukról.

Az MNB-EduLab Kft. a Pénzmúzeum fenntartójaként elkötelezett a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a tehetséggondozás mellett, így küldetéséből fakadóan otthont és támogatást adott a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjének. A helyszínen minden versenyzőnek lehetősége nyílt arra, hogy egy angol nyelvű tárlatvezetés keretében megtekintse a „Pénz útja” című kiállítást.

További híreink

Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.