/
/
/
Kávéházi beszélgetések - május 14.

Kávéházi beszélgetések - május 14.

2024. május 15.
kavehazi_4_ruff

Hogy az élet hány területén jön szembe a matematika, számolni sem érdmes, mindenütt jelen van. Akkor is, amikor előveszünk egy pakli újhullámos kártyajátékot és szeretnénk mondjuk a gyermekünk felett győzedelmeskedni, de valahogy sosem sikerül...

 

A világ legnépszerűbb kártyajátékai, így a Dobble, a SET mögött komoly matematika és geometria adja az izgalmat és a szórakoztató faktort. Ebbe a sorba illeszkedik a Kávéházi beszélgetések tegnapi vendége Ruff János pécsi matematikus új, az elmét alaposan megmozgató játéka.

 

A Møbee (ejtsd: Mőbi), élvezeti értékéért a Möbius-síkok felelnek. Jó hír, hogy nem kell érteni magas szinten a matematikához, hogy az ember felcsapjon a pakliból három kártyát és a leghamarabb megtalálja a mindhárom lapon szereplő közös szimbólumot.

 

A Kávéházi beszélgetésen erről folyt a diskurzus. Megtudtuk, hogyan született a játék, szóba került, hogy a Møbee, 2023-ban Essenben, Európa legnagyobb társasjáték-kiállításán már be is mutatkozott és első nyomását pillanatok alatt elkapkodta a hazai piac.

 

Megnyugtató körülményként megtudtuk, hogy a gyerekek 11 éves korukig vannak annak a képességüknek a birtokában, hogy kőkemény vereséget mérnek szüleikre a matematikai és logikai készséget alkalmazó játékokban. Hogy miért? A beszélgetés teljes anyagából, – – mely hamarosan felkerül podcast-csatornáinkra, – kiderül.

 

További híreink

A Pénzmúzeum aulájában található Kávézó június 12-én 12:30-tól zárva tart.

Június 13-án, csütörtökön már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. június 12.
Egyesült erővel – egy peremirat és ami mögötte van

1867. június 8-án koronázták meg a leghosszabb ideig, 68 évig uralkodó királyunkat, Ferenc Józsefet.

2024. június 11.
A pénztervező és vésnök, akire a pénzhamisítás gyanúja vetült

A pénzek tervezőiről kevés szó esik, pedig munkáikkal nap mint nap találkozunk

2024. június 12.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY első forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY első fordulójának nyertesei

2024. június 11.