/
/
/
Károly király érinthetetlen, de már látható

Károly király érinthetetlen, de már látható

2024. március 06.
III.Karoly

Nagy-Britannia nemzeti bankja, a Bank of England 2024. június 5-én bocsátja ki az ország új bankjegyeit, az 5-, 10-, 20- és 50 fontosokat, amelyeken III. Károly király portéja lesz látható. Aki nem tud várni a fenti dátumig, február 28-tól, egy a Pénzmúzeumhoz hasonló kiállítás keretén belül szemrevételezheti a bankjegyeket.

A Bank of England Museum február 28-án nyíló Future of Money azaz a „A pénz jövője” című időszaki kiállításon közszemlére bocsátja a Károly király arcképével nyomott bankjegyeket. Ezek egy római kori aranyrúd és egy digitális valutában használt élvonalbeli technológia mellett lesznek megtekinthetők. A múzeum olyan tekintetben hasonlít a magyar Pénzmúzeumhoz, hogy elmagyarázza, miként működik a pénz, illetve hogyan fog változni a jövőben. A kiállítás London belvárosában 2025 szeptemberéig tekinthető meg.

Mint ismeretes, a korábbi forgalomban lévő bankjegyek előlapján, az előző uralkodó, II. Erzsébet képe volt látható, ami az új bankjegy kibocsátása után szintén törvényes fizetőeszköz marad. A bankjegyek hátlapja változatlanul ugyan az lesz.
Fontos tényező mind a királynak, mind a banknak a környezetvédelem, ezért is maradnak használatban az eddig forgalomba került bankjegyek, az újakat pedig csak az elhasználódott bankjegyek pótlására és a bankjegyek iránti általános keresletnövekedés kielégítésére nyomtatják ki.

Szintén a környezetvédelem mellett szól az a döntés is, hogy Nagy-Britanniában 2016-ban bevezették a polimer bankjegyeket, melyek műanyagból, polipropilénből készülnek. A polimerre való átállás egyik fő oka a bankjegyek tartósságának javítása. Ezáltal kevesebb olyan bankjegy keletkezik, amit selejtezni kell, becslések szerint öt évig tart ki, két és félszer tovább, mint a korábbi papír. Előnyük továbbá, hogy könnyebben tisztíthatók, nehezebben szakíthatóak el, ellenállnak a nedvességnek és a melegnek is. Szintén a polimer technológia sajátossága az átlátszó biztonsági ablak (melyben szintén megjelenik a király képe), mind a négy bankjegyen, ami valójában hasonló, mint a vízjel a papír bankjegyeken.

Érdekes fejlemény, hogy a képen Károly király arcképét szemből élvezhetik a britek, nem profilból. A legszembetűnőbb különbség a korábbi bankjegyekhez képest mégis inkább az, hogy Károly nem visel koronát.
Numizmatikusok és gyűjtök örömére tesz a Bank of England, amikor egy aukcióra is sort kerít az újonnan megjelenő III. Károly király bankjegyekből. Ezen az árverésen lehet majd beszerezni párat az alacsony sorozatszámú bankjegyekből. Az árverést a Spink & Son aukciós ház bonyolítja a kibocsátás elején. Érdemes lehet beruházni ezekre a tételekre, hiszen a jövőben jelentősen nőhet majd az értékük. Az aukcióból befolyó összeget jótékonysági célra fordítja a bank.

 

 

További híreink

A Pénzmúzeum április 26-án (pénteken) zártkörű rendezvény miatt 11:30-tól zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 26.
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum az MNB centenáriuma előtt

2024. április 26.
MNB100 – ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY FŐCIKK

Fókuszban a biztosítás: értékeink védelme alapvető emberi igény

2024. április 26.