/
/
/
Izgalmas emlékérme-kibocsátások 2023-ban  

Izgalmas emlékérme-kibocsátások 2023-ban  

2023. január 31.
3 perc olvasás
emlekerme-kibocsatas.png

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvános konzultáció keretében beérkezett szavazatok, észrevételek, illetve ajánlások alapján alakította ki 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját. Ennek értelmében idén 14 tematikában 24 emlékérmét ad ki, ebből 8 korábban megkezdett sorozat folytatása lesz.

FOLYTATÓLAGOS SOROZATOK

Folytatódnak a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, illetve a magyar népmesék rajzfilmsorozatot, valamint a magyar származású felfedezőket és találmányaikat bemutató színesfém emlékérme-sorozatok. A hazai nemzeti parkokat bemutató sorozat a Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmével bővül. Az MNB 2022-ben indult magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat részeként további két tudós, Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére ad ki emlékérmét.


ÉVFORDULÓS ÉRMÉK

Idén olyan jelentős kultúrtörténeti és irodalmi évfordulókat ünnepel az MNB emlékérme-kibocsátással, mint a Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulója, a „Himnusz” megírásának 200. évfordulója, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából továbbá olyan emlékérmék kibocsátását tervezi a jegybank, melyek egyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója előtt is tisztelegnek. Emlékérme-kibocsátás várható továbbá az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából is.  


KÜLÖNLEGES ALAKOK

Különleges alakú és méretű emlékérmék is gazdagítják az idei programot. A Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából a magyar nemzeti parkokat bemutató sorozat korábbi elemeihez hasonlóan álló téglalap formájú emlékérmék, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából pedig négyszögletű emlékérmék érkeznek. A „Nemzeti Hauszmann Program” megnevezésű sorozat második elemeként a Lovarda megjelenítése hatszögletű érmén történik. Különlegesnek számítanak átmérőjüket tekintve a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmék, ezek átmérője várhatóan 52,50 mm lesz.


BÁRKI LEHET GYŰJTŐ!

Az MNB 2023-as emlékérme-kibocsátási programjában is érvényesíti azt a 2014 óta érvényben lévő alapelvet, hogy minden nemesfém emlékérmének alacsonyabb névértékű színesfém változata is megjelenik. Ez nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti, hogy még több ember hódolhasson érmegyűjtési szenvedélyének.

 
A részletes 2023-as érmetájékoztató ide kattintva érhető el.

További híreink
Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

A Pénzmúzeum a nyitása utáni 15 hónapban elérte a 100 000 fős látogatószámot!

2023. június 05.
2 perc olvasás
Pénzmúzeumos kiadvány hozta el az Év Illusztrátorának járó díjat

A könyv megvásárolható a PABooks könyvesboltjában a Bölcs Várban, illetve a Pénzmúzeum kávézójában is.

2023. június 05.
1 perc olvasás
Ezek az emlékérmék várhatók 2024-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját.

2023. június 02.
4 perc olvasás
Neumann Next 3. fordulójához felkészítő cikk a felsőoktatásban tanulóknak

Néhány tudnivaló a bankok szerepéről a gazdaság működésében. Olvasd el, mielőtt kitöltöd a forduló kérdéseit!

2023. június 01.
5 perc olvasás