/
/
/
Hunyadi János aranyforintja emlékérme-kibocsátás

Hunyadi János aranyforintja emlékérme-kibocsátás

2022. szeptember 06.
4 perc olvasás
bi-20200117-0012-magyar-nemzeti-bank-mnb-focuspointscale-w1102-h544-fx0-fy0.jpg

 Budapest, 2022. szeptember 6. – A Magyar Nemzeti Bank „Hunyadi János aranyforintja” megnevezéssel különlegesen értékes arany emlékérméket bocsát ki egyszeres, valamint négyszeres súlyú piedfort változatban. A jegybanki kibocsátások hagyományaihoz híven az 50 000 Ft-os névértékű nemesfém érmék színesfém változata is kibocsátásra kerül 2 000 Ft névértékkel. Az emlékérméket, melyek a 2012-ben indult Középkori magyar aranyforintok sorozat 7. elemeként jelennek meg, Király Fanni iparművész tervezte.

Az MNB 2012-ben I. Károly aranyforintját felidéző emlékérmével indította el a középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozatát, melynek célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló, a nemzetközi kereskedelemben is gyakorta elfogadott pénzeiről. A sorozat indító darabját – a történelmi hűség jegyében – 2013-ban I. Lajos, 2014-ben Mária, 2016-ban Zsigmond, 2018-ban Albert, 2020-ban I. Ulászló aranyforintját bemutató emlékérme követte.

A kibocsátással pénztörténeti értékeinkre, nemzeti fizetőeszközünk történelmi előképeire, a középkori aranyforintokra kívánja felhívni a figyelmet az MNB. Az arany és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el.

A „Hunyadi János aranyforintja” emlékérmék előlapját a kormányzó által kibocsátott aranyforint Szent Lászlót ábrázoló hátlapi éremképének pontos mása díszíti. Félköriratban fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent az „50000”, illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat található. A központi motívum mellett bal oldalon a „BP.” verdejel, jobb oldalon a „2022” verési évszám került elhelyezésre.

A Hunyadi János aranyforintja emlékérmék előlapja

hunyadi-janos-aranyforintja-arany-elolap.jpg

 

Az emlékérmék hátlapján Hunyadi János kormányzó alakja jelenik meg, az ábrázolást a Thuróczi-krónika 1488. évi brünni kiadásának metszete ihletett. Az érmeképen azonban a metszettel ellentétben nem Hunyadi pajzsa, hanem az általa kibocsátott aranyforint négyosztatú címert megjelenítő előlapja látható. A címeren az első és a negyedik mezőben a magyar vágások, a másodikban a kettős kereszt, a harmadikban a Hunyadi család címerállata, a holló jelenik meg. A hátoldalt két félkörirat keretezi: fent a HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ és a kormányzóságának időszakát jelölő 1446–1452 évszám, lent az ARANYFORINTJA felirat. A két félköriratot az emlékérmét tervező Király Fanni iparművész mesterjegye választja el. 

A Hunyadi János aranyforintja emlékérmék hátlapja

hunyadi-janos-aranyforintja-arany-hatlap.jpg


Az 50 000 forintos címletű arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm (1 dukát), a piedfort veret súlya 13,964 gramm (4 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm. A normál veretű arany és a színesfém érme széle sima, a piedfort változatot különleges latin nyelvű peremfelirat „IOHANNES DE HWNIAD REGNI VNGARIAE GVBERNATOR” díszíti, amelynek jelentése Hunyadi János Magyarország kormányzója. Mindhárom érmetípus átmérője azonos, 20 mm. Az arany emlékérméből verdefényes kivitelben 2000 db normál veret, 500 db piedfort veret, míg a színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2022. szeptember 6-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).

 

További híreink

Adventi programkavalkád a Pénzmúzeumban

Minden korosztálynak izgalmas programokkal készül decemberben a Pénzmúzeum.

2023. december 01.
3 perc olvasás
Ötezer diákhoz látogatott el a pénzügyi ismeretekkel teli múzeum

200 osztály 5 ezer diákjához jutott el a tanév eleje óta a Bőröndmúzeum-Utazás a pénz körül című pénzügyi ismeretterjesztő program.

2023. november 30.
2 perc olvasás
Különösen ritka ezüstérmét vizsgál a Pénzmúzeum

Ritka ezüstérmére bukkantak a régészek a veszprémi Várhegy műemléki felújításán.

2023. november 30.
4 perc olvasás
Bankárokból és közgazdászokból álló azerbajdzsáni delegáció látogatott a Pénzmúzeumba

A Bankszövetség által Budapestre érkező szakemberek élvezték a tárlatvezetést és szívesen vettek részt az interaktív játékokban is.

2023. november 30.
1 perc olvasás