/
/
/
Ezek az emlékérmék várhatók 2024-ben

Ezek az emlékérmék várhatók 2024-ben

2023. június 02.
Emlékérme-kibocsátás_2024

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve, összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját. Ennek értelmében emlékérme kibocsátással tiszteleg többek között az Olimpia, Kincsem, a 150 éve született magyar versenyló, továbbá a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója előtt. Jó hír továbbá, hogy a jegybank alapítása centenáriumára egyedi kialakítású érmével is készül.

Izgalmas évnek ígérkezik érmekibocsátás szempontjából 2024. Jövőre összesen 15 témában 27 emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank, 8 korábban megkezdett sorozat folytatásával. 3 arany, 9 ezüst, és 4 önálló színesfém emlékérme szerepel a programban. A korábbi évek gyakorlatát folytatva – a nemesfém emlékérmék színesfém változata is megjelenik.

A „Középkori magyar aranyforintok” elnevezésű sorozat V. László aranyforintja tematikában gazdagodik új érmékkel, köztük az év legértékesebb arany érméjével. Az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.

Az ezüst emlékérme-sorozatok közül a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket ismertető, a szokásosnál nagyobb átmérőjű ezüst emlékérme-sorozat bővül a betűrendet követve a Baranya vármegye, Pécs tematikával. A különleges, ovális alakú, 2012-ben indult „Magyar származású Nobel-díjasok” sorozat részeként további két tudós, dr. Oláh György kémikus és dr. Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére bocsát ki az MNB ezüst emlékérmét.

Emellett olyan népszerű színesfém sorozatok is folytatódnak egy-egy elemmel, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, a magyar népmesék rajzfilmsorozatot, valamint a nemzeti emlékhelyeket bemutató érmesorok. Ezúttal újra egy pásztorkutya, a Kuvasz kerül emlékérmére. A szorgalmas és a rest leány meséje ihleti a mesés sorozat 4. elemét, illetve az ország legősibb nemzeti emlékhelye, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő ezeréves Pannonhalmi Főapátság tiszteletére jelenik meg emlékérme a sorozatra jellemző paraméterekkel.

A színesfém sorozatok közül is kitűnik hatszögletű alakjával a Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozat, mely részeként a Főőrség épülete kerül emlékérmére.

A jövő évi kibocsátási programban történelmi évforduló is helyet kapott, így ezüst emlékérme jelenik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából, melyet 52,50 mm-es átmérője mellett 13 szögletű belső pereme tesz különlegessé.

A jegybank az alapítása centenáriumára szintén egyedi kialakítású érmével készül. A jubileumi ezüst érmén aranyozott inlay réteg helyezi a központba a Magyar Nemzeti Bankot.

A különleges formájú érmék sorát színesítik a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából megjelenő téglalap alakú emlékérmék is.

Az MNB ezüst emlékérme kibocsátásával tiszteleg továbbá a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca előtt, születésének 125. és halálának 80. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is megjelenik emlékérme, mint a jövőre megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok, illetve a tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérmén örökíti meg a jegybank, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Az MNB 2024. évi emlékérme-kibocsátási programja az alábbi linken részletesen áttekinthető:

Az MNB összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját

További híreink

Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

2024. április 18.
Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.