/
/
/
Európa legjobb múzeumai között a Pénzmúzeum

Európa legjobb múzeumai között a Pénzmúzeum

2024. május 06.
438088506-829888092504727-8276542029005714883-n.jpg

Budapest, 2024. május 4. Az 1977 óta évente megrendezett eseménynek idén a portugáliai Portimao adott otthont. A szombat esti díjátadót a Portimão Municipal Theatre-ben többnapos konferencia előzte meg.

A Pénzmúzeumnak egy erős mezőnyben sikerült helytállnia, idén ugyanis 50 jelölés érkezett a megmérettetésre Európa Tanács 24 tagállamából. A részvétel megerősíti a Pénzmúzeumot abban, hogy jó úton jár, hiszen van igény a pénzügyi kultúrával kapcsolatos edukációra. Ezt most már nem csak a látogatószám és a látogatói elégedettség igazolja vissza, hanem immár Európa legrangosabb szakmai zsűrije is.

A Pénzmúzeum 2022. március 15-én nyitotta meg a kapuit, a Széll Kálmán téren álló egykori Postapalota felújított épületében. Küldetése, hogy lebontsa a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat, ezáltal magasabb szintre emelje a pénzzel kapcsolatos közgondolkodást. A látogatók a múzeumban Európa leginnovatívabb jegybanki élményterével találkozva könnyebben érthetik meg a gazdasági folyamatokat.

A díjról

A díjat odaítélő European Museum Forum egy független, nonprofit szervezet, melynek legfőbb célja a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte, illetve olyan fejlesztések megismerése, amelyeknek jelentős hatása van a nemzeti és nemzetközi múzeumi szférára is.

A díjra olyan európai múzeumok jelentkezhettek, melyek új, vagy jelentős felújításon, fejlesztésen mentek keresztül a jelentkezést megelőzően, 2019 januárját követően. Időszaki, illetve állandó kiállításokkal lehetett pályázni. A jelentkezés időpontjában több mint 4 éve nyitva tartó múzeumok, kiállítások nem pályázhattak, illetve olyan intézmények sem, amelyek négy éven belül már pályáztak.

Az EMYA – Az Év Európai Múzeuma Díj 2024 győztese: Sámi Múzeum Siida, Inari, FINNORSZÁG

Az Európa Tanács Múzeumi Díjának 2024-es nyertese: Sybir Emlékmúzeum, Białystok, LENGYELORSZÁG

Az intézményi bátorságért és szakmai feddhetetlenségért 2024-ben elnyerte a Kenneth Hudson-díjat: Ihor Poshyvailo, a Mennyei Száz Hősnek és a Méltóság Forradalmának Nemzeti Emlékmű főigazgatója (Maidan Múzeum), UKRAJNA

A közösségi részvételért és elkötelezettségért járó Silletto-díj nyertese 2024: Kalamaja Múzeum, Tallinn, ÉSZTORSZÁG

A Meyvaert Múzeum Környezetvédelmi Fenntarthatósági Díj nyertese 2024: Museum of the Home, London, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Gratulálunk a nyerteseknek és minden résztvevőnek!

További híreink

Kávéházi beszélgetések - május 14.

Hatalmas érdeklődés kísérte tegnap az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő eseményünket

2024. május 15.
Újabb díjat kapott a Pénzmúzeum!

A Pénzmúzeum a „Legjobb közösségi terek” kategória győzteseként elnyerte a „Best of Budapest & Hungary 2023” díjat.

2024. május 09.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. május 08.
Íme a 100 éves MNB története bankjegyeken és érméken keresztül

Száz évvel ezelőtti megalakulása óta a Magyar Nemzeti Bank kétféle pénznemet bocsájtott ki bankjegyek és pénzérmék formájában

2024. május 14.