/
/
/
Együttműködési megállapodást kötött az MNB-EduLab és a METU

Együttműködési megállapodást kötött az MNB-EduLab és a METU

2024. január 25.
metu-x-edulab-alairas-31.jpg

A pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra fejlesztése melletti elköteleződés újabb állomásaként együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Kocziszky György, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora és Hergár Eszter, az MNB-EduLab Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Az erős pénzügyi alapokkal rendelkező egyének és közösségek a gazdasági stabilitás és fejlődés kulcsfontosságú tényezői. A pénzügyi kultúra és tudatosság nélkül nehéz fenntartani az egyéni és közösségi gazdasági jólétet. Azok, akik rendelkeznek ezen a területen ismeretekkel, hatékonyabban tudnak gazdálkodni a pénzükkel, optimalizálni a költségvetésüket és jobban megértik a pénzügyi döntéseik következményeit. Ezen készségek segítik az embereket abban, hogy szilárdabb anyagi alapokra építsék jövőjüket. 
 

 A felnőtteknél - a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) módszertana alapján készült - nemzetközi pénzügyi kultúra kutatás legfrissebb eredményei alapján Magyarország a negyedik helyen végzett a felméréshez csatlakozó harminckilenc ország között.

A 10 éve zajló ismeretterjesztő munka hatása már megjelenik az elért magyar eredményekben, a bevezetett intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen kiemelkedően jól szerepeltek a magyarok a nemzetközi felmérésen.

Az iskolapadból az utóbbi években kikerült fiatal felnőttek (18-29 évesek) pénzügyi tudása (74 százalék) megközelíti a legjobban teljesítő 30-59 korosztály 76 százalékos eredményét.

Az iskolából kikerülő fiatalok pénzügyi tudása magasabb szintű, ezáltal jobb pénzügyi döntéseket hoznak, fejlődik vállalkozói képességük.

Azonban a biztató trendek mellett a pénzügyi kultúra fejlesztése terén sok teendő van még. A meglévő tudás gyakorlati alkalmazása, valamint a pénzügyi döntéseket befolyásoló egyéb tényezők (motivációk, tervszerűség, körültekintés) a leginkább fejlesztendő területek.

„A pénzügyi tudatosság fejlesztése az egyetemi hallgatók körében kiemelten fontos, a diákoknak életük ezen szakaszában számos pénzügyi döntést kell meghozniuk. Meg kell érteniük a pénzügyek alapjait, a hitelek kezelését és az egyéb pénzügyi készségeket, hogy sikeresen vezessék az anyagi ügyeiket az egyetemi éveik alatt, miután ebben az időszakban alapozzák meg a későbbi, felnőtt életük anyagi alapjait is.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Kocziszky György, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora. Az együttműködési megállapodás aláírásakor kiemelte, hogy „Egy társadalom fejlettsége szorosan összefügg polgárainak pénzügyi tudatosságával. Egyetemünk számára kiemelten fontos, hogy a magyar és külföldi hallgatók pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében hallgatóink számára magas minőségű szolgáltatásokat nyújtsunk. Ennek fontos állomása a most létrejött megállapodás.” 
 

Az MNB-EduLab Nonprofit Kft. a Magyar Nemzeti Bank leányvállalataként jött létre azzal a céllal, hogy minőségi, digitális tananyagokat fejlesszen és biztosítson a gazdasági témák iránt érdeklődők számára − az egyetemi hallgatóktól kezdve a sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekig. Az MNB a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont üzemeltetésével aktívan járul hozzá a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséhez.  
 

Hergár Eszter, az MNB-EduLab Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyi edukációt, ugyanakkor bármikor be lehet kapcsolódni a tanulásba. Erre jó példa a Pénzmúzeum, ahol minden korosztály számára biztosított a fejlődés a pénzügyi edukáció terén. „Mindig izgalmas, amikor kiléphetünk a múzeum falai közül és edukációs tartalmainkat házhoz vihetjük. A Bőröndmúzeum projektünk után ilyen együttműködésként tekintek a METU-val létrejött megállapodásra is”.

További híreink

A Pénzmúzeum április 26-án (pénteken) zártkörű rendezvény miatt 11:30-tól zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 26.
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum az MNB centenáriuma előtt

2024. április 26.
MNB100 – ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY FŐCIKK

Fókuszban a biztosítás: értékeink védelme alapvető emberi igény

2024. április 26.