/
/
/
Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

Egyedülálló erdélyi kiállítás nyílt a fejedelmi kincsekről

2024. április 18.
megnyito

Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A Magyar Nemzeti Bank numizmatikai gyűjteményét kezelő intézmény saját kincseivel, közel 210 tétellel gazdagította az április 16-án Csíkszeredán nyílt Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat anyagát.

2024., április 16., Csíkszereda: A kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a köznemesi réteg és a polgárság nyomtatott metszeteken, a köznép pedig a pénzek éremportréján láthatta. A fejedelmek hatalomra kerülésüket követően új érméket verettek a saját arcképükkel.

A Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, kiegészítve azokkal a tárgyakkal, amelyek a tallérokon lévő ábrázolásokon megfigyelhetők (címerek, fegyverek, páncélzatok, hatalmi jelvények).

erdelyi_kiallitas

MNB-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank történetének gyűjteménygyarapításai közül úgy értékében, mint jelentőségében is kiemelkedik a 220 darabot számláló 16–17. századi erdélyi tallérgyűjtemény, amelyet a jegybank 2015-ben vásárolt meg Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól. Ezeket első alkalommal 2016-ban a Tündérkert ezüstje címmel a Magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében nyílt kiállításon csodálhatta meg a közönség.

A nagy sikerre való tekintettel 2017. nyarán útjára indult a Fejedelmi kincsek című vándorkiállítás. Itt a talléranyag kiegészült a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből származó erdélyi aranypénzekkel, korabeli verőszerszámokkal, és a Magyar Nemzeti Múzeum erdélyi fejedelmi fegyvereivel.

A kiállítás április 16-án, Csíkszeredán, a Mikó várban a Csíki Székely Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont együttműködésének eredményeképpen nyílt meg. A tárlat 2024. július 15-ig látogatható.

kiallitas

További híreink

A Pénzmúzeum április 26-án (pénteken) zártkörű rendezvény miatt 11:30-tól zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 26.
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum az MNB centenáriuma előtt

2024. április 26.
MNB100 – ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY FŐCIKK

Fókuszban a biztosítás: értékeink védelme alapvető emberi igény

2024. április 29.