/
/
/
Eddig több mint 3000 diák tanult bőröndből!

Eddig több mint 3000 diák tanult bőröndből!

2023. november 14.
bőröndmúzeum_1

2023. november 2., Budapest – A Pénzmúzeum szeptemberben indította útnak „Bőröndmúzeum-Utazás a pénz körül” című programsorozatát. A 45 perces rendhagyó órán az általános és középiskolás diákok alapvető pénzügyi ismeretekkel korszerű, játékos, interaktív pedagógiai módszerek mentén ismerkedhetnek meg. Az óra illeszkedik a Nemzeti Alaptanterv állampolgári ismeretek tantárgy gazdasági-pénzügyi ismeretköréhez, melynek célja a fogyasztói és pénzügyi tudatosság fejlesztése. A program 2023. szeptemberében indult és december közepéig járja Budapest és az ország iskoláit. A tervek szerint 350 osztályba és mintegy 8000 diákhoz jut el. Az órák a tanulók életkorához igazodva több témakörrel ismerkedhetnek meg, a Családi költségvetéssel, a Korszerű pénzkezeléssel, a Pénz vásárlóerejével, a Monetáris politikával és a Bankjegybiztonsággal.

A két hónapja indult országos turné számai beszédesek: eddig több mint 3000 tanuló és tanáraik vettek részt országszerte a foglalkozásokon.  A gyerekek pénzügyi témák iránti érdeklődése jól érzékelhető. Hasznosnak találják az olyan új ismereteket, mint a bankkártya használata, a készpénz és bankkártya közötti különbségek, az internetes vásárlás lépései vagy a számlanyitáshoz kapcsolódó ügyintézés menete. A gyerekek remekül bevonhatók a feladatokba. Szívesen megkeresik a pénz rejtett biztonsági elemeit, örömmel böngészik UV-vizsgáló alatt a szabad szemmel nem látható részleteket. Boldogok, ha emlékeznek már kivont bankjegyre, felhozzák, hogy szüleik fiókjában lapul milpengő, netalán bilpengő. Összességében foglalkoztatja őket a jövő pénzügyi alakulása, miszerint lesz-e új bankjegy, megszűnik-e a készpénz. Az órán továbbá nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a saját pénztervezés feladatába. Külön öröm, hogy a tanárok között a folyósón, a tanáriban is terjed a foglalkozás híre, és már a folyósón beszervezik a foglalkozást tartó múzeumpedagógust a további osztályokhoz.

Az eddigi sikerek, és az iskolák pozitív fogadtatása is jól mutatja, hogy a Bőröndmúzeum – Utazás a pénz körül projekt hiánypótló a fiatalok pénzügyi fejlődésében és oktatásában. Az első hónapok sikerét látva a Pénzmúzeum ezért úgy döntött, 2024-ben is folytatja nagy sikerű programsorozatát. Van teendő. A kezdeményezés fontos része ugyanis, hogy olyan térségekbe is eljuttassa a pénzügyi edukációt, ahová más, hasonló programok nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el.

 

További híreink

A Pénzmúzeum április 26-án (pénteken) zártkörű rendezvény miatt 11:30-tól zárva tart!

Április 27-én, szombaton már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. április 26.
Pénzügyi évszázad - a Magyar Nemzeti Bank 100 éve

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum az MNB centenáriuma előtt

2024. április 26.
MNB100 – ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY FŐCIKK

Fókuszban a biztosítás: értékeink védelme alapvető emberi igény

2024. április 26.