/
/
/
Az MNB100 nyitórendezvényén átadták a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjakat

Az MNB100 nyitórendezvényén átadták a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjakat

2024. február 02.
6 perc olvasás
MNB100

A Nagydíjat idén Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, az Innovációs Különdíjat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Junior díját pedig Neszveda Gábor, az MNB Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályának vezetője vehette át.

A díjátadón elmondott köszöntőbeszédében Matolcsy György megnyitotta a 100 éves Magyar Nemzeti Bank centenáriumi emlékévét, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Wekerle-Díjat a jegybank gondozhatja, hiszen Wekerle Sándor korának egyik legkiemelkedőbb személyisége volt. A jegybankelnök emlékeztetett rá, hogy Popovics Sándor, az ország első jegybankelnöke Wekerle Sándor pénzügyminiszter mellett kezdte karrierjét, mielőtt 1908-tól az Osztrák-Magyar Bank, 1924-től pedig a megalakuló Magyar Nemzeti Bank vezetője lett. Wekerle haladó szellemiségével, az általa végrehajtott reformokkal és újító reneszánsz látásmódjával a hazai polgárosodás elszánt képviselője volt, aki a Kárpát-medencei egységes gazdasági tér felépítésén dolgozott, emlékéhez méltóan pedig az idei díjazottak is az innovációt képviselik, illetve a haza tehetségek gondozása mellett a határokon átívelő gazdasági és kulturális együttműködések kibővítésén munkálkodnak.

A jegybank elnöke Lezsák Sándort tanárként és politikusként méltatta, aki amellett, hogy József Attika-díjas költő, parlamenti képviselőként és az Országgyűlés alelnökeként a rendszerváltás óta aktív alakítója a magyar polgári közéletnek. Matolcsy György kiemelte, hogy a Lezsák Sándor által alapított Lakiteleki Népfőiskola régóta azt a nemes célt szolgálja, hogy kollégiumi és tanfolyami felnőttképzéseivel a legkisebb településekre is eljusson és javítsa ott élők életminőségét.

Az idei évben először adományozott Innovációs Különdíjban részesített Potápi Árpád életművének részeként a jegybankelnök a „nemzetpolitikai fordulatot” hangsúlyozta ki, amely az oktatás és a kultúra mellett a gazdasági szempontokat is előtérbe helyezte. Koordinálása mellett a nemzetpolitika olyan típusú támogatási rendszer kialakítását ösztönözte, ami a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását segíti elő, de a magyar közösségekre gyakorolt pozitív hatáson túlmenően az otthont adó régió fejlődéséhez is hozzájárulnak.

A Junior Díjas Neszveda Gáborról Matolcsy György elmondta, hogy a díj elnyerésében döntő szerepet játszott, hogy a jegybank oktatási-kutatási tevékenységének oszlopos tagjaként több egyetemen is oktat, két doktori iskolában témavezető, illetve kulcsszerepet vállalt az MNB Tanszék - majd Intézet - oktatási programjainak megújításában, és koordinálta a Neumann János Egyetemen a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszakának összeállítását.

Lezsák Sándor beszédében külön köszöntette az alapítását ünneplő jegybankot, amely Matolcsy György vezetésével méltó módon képviseli Wekerle azon munkásságát és szellemiségét, hogy csakis a feladataira, a nemzetgazdasági célokra koncentrál.

Potápi Árpád szerint óriási elismerés számára a díj és beszédében megköszönte munkatársainak azokat a közösen véghez vitt projekteket, melyek stabil alapott biztosítottak a kárpát-medencei gazdasági egység megerősítéséhez.

A Junior díjas Neszveda Gábor elmondta, hogy hálás azért a támogató közegért, amit a jegybank vezetése biztosít és külön megköszönte a kollégáinak a kárpát-medencei tehetségek felkutatásáért tett erőfeszítéseiket.

A Wekerle-Díjról

A Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította 2011-ben, gondozását pedig 2019-ben vette át a Magyar Nemzeti Bank, majd 2021-ben állami díjként alapította újra. Az Európa-szerte elismert magyar közgazdász, Wekerle Sándor nevét viselő elismerés három fokozata olyan kiemelkedő szakemberek, illetve 35 év alatti fiatal tehetségek számára adományozható, akik innovatív gondolkodásukkal, kimagasló munkájukkal támogatják a gazdasági és pénzügyi ismeretek fejlesztését, valamint hozzájárulnak a hazai gazdaság fejlődéséhez és a tudástőke növeléséhez.

Wekerle Sándorról

Wekerle Sándor Pénzügyminiszterként átszervezte az évtizedek óta hiányt termelő költségvetést, és az új adózási szabályoknak köszönhetően megtöbbszörözte az állam bevételeit, miközben ő alapozta meg a ma ismert szociális rendszert is. A kezdeményezésére indult meg az új aranyvaluta, a korona bevezetése is az Osztrák-Magyar Monarchiában. Az elavult ezüstalapú fizetőrendszer leváltása aranyra biztosította a Monarchia akadálymentes kereskedelmét Európában.

Nagyvonalú, diplomatikus egyéniségnek tartották, aki a legbonyolultabb feladatok megoldására is képes, ez is hozzájárult ahhoz, hogy ő lett a magyar történelem első polgári származású miniszerelnöke. Pályája során három válságos időben háromszor is betöltötte a miniszterelnöki posztot, mindvégig közgazdász gondolkodással, praktikus reformok útján, a hosszú távú stabilitásra és fejlődésre törekedve. Tanára és mentora volt az 1924-ben megszülető Magyar Nemzeti Bank első elnöke.

További híreink

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
1 perc olvasás
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.
4 perc olvasás
Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.
1 perc olvasás
Kiállítás a pályaművekből

„Élményeim a Pénzmúzeumban” címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára pályázatot írtunk ki 2023 novemberében.

2024. március 26.
1 perc olvasás