/
/
/
Átadták a Csodaszarvas-szobrot, a Pénzmúzeum jelképét

Átadták a Csodaszarvas-szobrot, a Pénzmúzeum jelképét

2022. december 15.
untitled-design-33.png

Ünnepélyes keretek között adták át a Csodaszarvas-szobrot az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum kertjében. A szobor a megújulást, útmutatást, a bőség és boldogság keresését szimbolizálja, a Pénzmúzeum missziójának, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképe.


Az idén tavasszal megnyitott Pénzmúzeum célja, hogy betekintést nyújtson a pénz világába. Az intézmény megnyitásának évében már több mint 62 ezer látogatót fogadott, továbbá számos diákoknak és családoknak szóló eseménynek, versenynek, konferenciának adott helyszínt.

A Pénzmúzeum jelképe a Csodaszarvas, amely a megújulást, felemelkedést, a bőséget szimbolizálja, kapcsolódik az intézmény értékteremtő missziójához és a pénz jelentéstartalmához is. A csodaszarvas motívuma már tavasszal a Pénzmúzeum logójaként is megjelent, valamint a látogatói útvonal során is többször visszaköszön az épületben.

A szobrot a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt elismert szobrászművész, Szőke Gábor Miklós készítette. Szőke művészetében mindig is nagy szerepet kaptak az állatvilág motívumai, valamint a szimbólumokon keresztül megragadott képi világ és mögöttes üzenetrendszer összekapcsolása.

„Szobrom nem egy szarvas anatómiai ábrázolása, hanem egy stilizált alak. A természetfeletti lényt olyan mozdulatban ábrázoltam, amely természetben nem létezik, az első lábai előre állnak, mintha úszna az égben, miközben elrugaszkodik a földi szférát jelképező szikla tetejéről.” A szarvas agancsa polírozott bronzöntvényből készült, teste többezer bronzból hajlított aranyszőr lemezből áll. Paramétereit tekintve a talapzat több mint 6 méteres, míg a rajta álló szarvas eléri az 5 méteres magasságot, a szobor több mint 15 tonnát nyom.

Az MNB értékőrző és értékteremtő munkájában kiemelt szerepet kap a hazai kulturális örökségvédelem és a nemzeti kulturális értékek gyarapítása. A Pénzmúzeum részeként kiállított szobrok ehhez az értékteremtő tevékenységhez kapcsolódnak.

További híreink

Numizmatikai sorozat

A világ legszebb nemzetközi bankjegyei

2024. április 16.
Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.
Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.