/
/
/
A Pénzmúzeum műtárgyai Nagycenkre vándorolnak

A Pénzmúzeum műtárgyai Nagycenkre vándorolnak

2023. december 12.
3 perc olvasás
1657-6343-av.jpg

A Pénzmúzeum műtárgyai Nagycenkre vándorolnak

’Széchenyi világai – A magánembertől a reformpolitikusig’ címmel 2023 december 14-én új, nagyszabású kiállítás nyílik a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban. A kiállítás anyagához a Pénzmúzeum 13 műtárgy hosszútávú kölcsönzésével járul hozzá.

A kölcsönadott tárgyak kísérleti nyomatok, bankjegyek és emlékpénzek. A Széchenyi István emlékére kibocsátott emlékpénzek közül az 1991 és 2016-os emlékpénzek mellett a forint legkorábbi emlékérmei közé tartozó Táncsics-sor középső tagja, az 1948-as Széchenyi 10 forintos is megtekinthető lesz a kiállításban.

A kiállított 5000 forintosok mindegyikén Amerling festménye alapján készült Széchenyi portré látható, melyet Vagyóczky Károly grafikusművész készített. Az 1990-es új címleten Széchenyi nevét a grófi cím feltüntetése nélkül írták ki, vélhetően a megelőző évtizedek hatásaként, amikor a nemesi címeket nem volt szabad feltüntetni. A bankjegy hátoldalára a Magyar Tudományos Akadémia képe került, utalva arra, hogy Széchenyi egy évi jövedelmét felajánlotta az akadémia létrehozására 1825-ben.

Az újabb bankjegysor tervezésekor egyértelmű volt, hogy Széchenyi is szerepelni fog az egyik címleten. A sorozat koncepciója szerint az előoldalakon – hagyományokhoz híven – a magyar történelem kiemelkedő személyiségeinek portréi kerülnek, míg a hátoldalakra az előoldalon szereplő személy munkásságához vagy életéhez kapcsolódó helyszín megjelenítése látható. Így kerültek először a magyar pénzekre vidéki helyszínek: Széchenyi esetében a nagycenki kastély.

Míg forgalmi fémpénzre eddig nem választották a legnagyobb magyar portréját, addig 1948-ban az ezüst emlékpénz-sorozat legmagasabb címletére az ő arcképe került. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 100. évfordulója központi helyet kapott az akkori közéletben, így tudatosan döntöttek a Petőfi–Táncsics–Széchenyi jubileumi sorozat magas darabszámú megjelenése mellett. A fordulat után a szocializmus évtizedeiben azonban Széchenyi háttérbe szorul – például Kossuthtal szemben –, s csak a rendszerváltozás éveiben kezdték újra ábrázolni, idézni, olvasni. 1991-ben ezüst 500 forintos emlékpénzt jelentetett meg a bank. Azóta időről-időre ismét előtérbe kerül, ennek egyik példája a 2016-os 20.000 forintos emlékpénz.


További híreink

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
1 perc olvasás
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.
4 perc olvasás
Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.
1 perc olvasás
Kiállítás a pályaművekből

„Élményeim a Pénzmúzeumban” címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára pályázatot írtunk ki 2023 novemberében.

2024. március 26.
1 perc olvasás