/
/
/
A lengyel pénzverde UFÓ alakú fizetőeszköze üstökösként tört be a numizmatikai piacra

A lengyel pénzverde UFÓ alakú fizetőeszköze üstökösként tört be a numizmatikai piacra

2024. március 26.
3 perc olvasás
ufo_erme

Megszületett a világ első lebegő fizetőeszköze: a lengyel pénzverde a Kameruni Köztársaság megrendelésére megalkotta a világ első olyan érméjét, amely a levegőben úszik. A különlegességet a Berlinben rendezett Pénzügyi Világkiállításon mutatták be, és azonnal óriási érdeklődés kereszttüzébe került. A sötétben fluoreszkáló érme az UFO MP-1766 nevet kapta, mely csészealj szerű kinézetére utal. Az érme a lebegést egy aprócska motor segítségével éri el, amely elektromágneses mezőt generál, így képes a hozzá tartozó érmelap fölött lebegni.

Maga az elnevezés, az MP-1766 is magyarázatra szorul. Ez a lengyel pénzverde (Mennica Polska) rövidítése és alapítási éve, de egy sikeres partnerséget is kifejezésre juttat. Az érme, mely tiszta ezüstből készült, 60,00 mm átmérőjű, 217,70 g súlyú hivatalos fizetőeszköz Kamerunban, ahol 1766 frankot (kb. 1050 Ft-ot) ér egy ilyen különleges példány, viszont elkótyavetyélni kereskedelmi forgalomban semmiképp sem érdemes, mivel 1000 euro (390 000 forint) körül mozog az ára.

Az érme feszegeti a hagyományos érmeverés határait. A fejlődést szimbolizálja, egyedi dizájnja és fejlett kézműves technikái új szintre emelik a numizmatikát. Az első repülő érme domborműves felülettel rendelkezik, antik bevonatú, a sötétben is világít – a hatást UV-fénnyel megkeményített fluoreszkáló festék használatával sikerült elérni. Az érme tematikus tokban érkezik az alapállvánnyal és egy eredetiségi tanúsítvánnyal együtt.

Korlátozott a kibocsátása, mindössze 510 darab érhető el belőle világszerte. Várhatóan 2024. július 19-től lehet vele fizetni.

Az UFO MP-1766 érme megalkotása nyomatékosította, hogy a lengyel pénzverde nem ok nélkül számít a világ egyik leginnovatívabb pénzverdéjének. Amellett, hogy jelenleg diktálják a trendeket, piaci viszonyítási alapot is teremtenek. Erre jó példa, hogy innen került ki a világ első gömb alakú pénzérméje is 2016-ban.

https://www.youtube.com/watch?v=TI7ZOFbk9y8&t=1s

További híreink

Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeumban

A Kávéházi beszélgetések a Pénzmúzeum havonta jelentkező eseménysorozata. Ismeretterjesztő előadásaink a pénzt helyezik a beszélgetés középpontjába.

2024. április 09.
1 perc olvasás
Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Párizs olimpia lázban ég, de nem csak Párizs, hanem a La Monnaie de Paris - A Párizsi Pénzverde múzeuma is.

2024. április 02.
4 perc olvasás
Gratulálunk BankCode országos versenyünk legjobbjainak!

Kedden zajlott BankCode országos tanulmányi versenyünk Szuperdöntője a Pénzmúzeumban.

2024. március 27.
1 perc olvasás
Kiállítás a pályaművekből

„Élményeim a Pénzmúzeumban” címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára pályázatot írtunk ki 2023 novemberében.

2024. március 26.
1 perc olvasás