/
/
/
Múzeumok Éjszakája a Pénzmúzeumban - Programok a Pénzmúzeum Panoráma Teraszon

Múzeumok Éjszakája a Pénzmúzeumban - Programok a Pénzmúzeum Panoráma Teraszon

2024. június 22. 16:00 - 23:59

Gólpasszt adunk!

A Múzeumok Éjszakája az év egyik legjobban várt eseménye a múzeumi szcénában. Az idei tematika a labdarugó-eb kapcsán a GÓLPASSZ. Hogy a Pénzmúzeum, miként értelmezi ezt a szót, és milyen módon építette fel éjszakába nyúló programját, abban az alábbi múzeumi menükártya segít eligazodni.

A naptárba már most érdemes beírni a dátumot:
2024. 06. 22., szombat, 16:00-24:00

PROGRAMOK A PÉNZMÚZEUM PANORÁMA TERASZON (táplálékok testnek, szellemnek)
• 16-24: Szerencsekerék
• 16-22: Fagyi és perec

18:00 – 18:30 Az ezüstpénz átka – élő beszélgetés egy kitalált pénzhamisítási ügyről — Papp Noémi regényének bemutatása
• 19-19:45: Emlékérem születik — Kerekasztalbeszélgetés az éremtervezésről
Kerekasztalbeszélgetés az éremtervezésről, mely során kiderül, hogy milyen előkészületek, folyamatok előzik meg egy emlékérem kibocsátását.
A beszélgetés résztvevői: Horváthné Rudolf Teréz vezérigazgató, Magyar Pénzverő, Zrt., Endrődy Zoltán iparművész, Böröcz Szilvia projekt tanácsadó, Magyar Nemzeti Bank. Moderátor: Kitzinger Szonja

• 20-21:30: Ismeretterjesztő numizmatikai előadások (kb. 15-20 perc/előadás)
o Pénz és hatalom: a magyar pénzverés hajnala (gól: önálló magyar pénzverés, kommentátor: Lovas Csenge régész muzeológus)
Az első évezred fordulóján új hatalom született Európában, a Magyar Királyság. A harcokból győztesként kikerülő ifjú István az ország első királyaként, már koronázása alkalmából bocsátott ki pénzt, ezzel megteremtve az önálló magyar pénzverést. De milyen út vezetett az első magyar ezüstökig? Az előadás során körüljárjuk a magyar pénzverés kialakulásának körülményeit, az uralkodói szuverenitás és a pénz a viszonyát, hiszen már 1000 éve is igaz volt: a pénz hatalom.

A Magyar Pénzmúzeum És Látogatóközpont idén ünnepelte 2. születésnapját. Az alapját jelentő bankjegy- és éremgyűjtemény azonban gazdag múlttal rendelkezik. Ismerjük most meg azt a különleges utat, mely során a gyűjteményi anyag jelen formájában a Pénzmúzeum keretein belül a nagyközönség számára is megtekinthetővé vált.

o „Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci” – Az Aranycsapat és az anyagiak (gól: Aranycsapat, kommentátor: Kovács Balázs gyűjteménykezelő, történész muzeológus)
Az érdeklődők megtudhatják, milyen út vezetett ahhoz, hogy a magyar labdarúgó válogatottat az ’50-es évek első felének világelső színvonalú csapataként ismerték, valamint anekdotákon, visszaemlékezéseken keresztül azt, hogy mennyire „vetette fel” a pénz a csapatot, és milyen körülmények között éltek az egyes csapattagok mint „sztársportolók”.

o A csere cseréje: a Pengő helyett Forint a pályán (gól: Forint, kommentátor: Pelőcz Judit régész muzeológus) 1945. júliusában kezdődött el Magyarországon és 13 hónapon keresztül tartott a világ legnagyobb hiperinflációja. Egy évvel később vezették be a napjainkban is használatos fizetőeszközt, a forintot. Előadásunkban a pengőt felváltó új fizetőeszköz előkészületeit vesszük górcső alá. Megismerkedünk a magyar pénztörténet korábbi forintjaival, a második világháború utáni hiperinflációs időszakkal és a hallgatók megtudhatják, hogy milyen szerepük volt a német harckocsiknak a forint bevezetésénél.

o Restaurátor, mint hátvéd (kommentátor: Horváth Szulamit Emma restaurátor)
A restaurálás folyamata hogyan kapcsolódik be a múzeumi, kiállítási csapatmunkába? Mit csinál egy restaurátor? Mi történik mielőtt a kiállítás megnyílik? Mi történik egy kiállítás lezárultával? Mindezekre választ kapunk az előadás során.

PROGRAMOK KÜLSŐ HELYSZÍNEINKEN:
• 16-24 (Sándy köz): Ki tud többet a pénzről? — hogy a sorban állás se teljen unalmasan

• 17-20 (Sándy köz): Hangulatkoncert a korzón – Myra Monoka DJ live vocal — koncert
Csatlakozz hozzánk egy zenei kalandra a Múzeumok Éjszakáján! A Korzón felcsendülő koncertünk a múzeumok rejtélyes világát ötvözi a varázslatos zenei élményekkel. Fedezd fel a város kulturális kincseit egyedülálló hangulatkeltő zenével, melynek dallamai elvarázsolnak és elkísérnek az éjszakai múzeumi barangolásban. Egy olyan koncert, ami felejthetetlenné teszi az éjszakát és örök emlékké válik a múzeumok szerelmeseinek. Ne hagyd ki ezt a lenyűgöző zenei varázslatot a Korzón, amit Myra Monoka biztosít!

A Pénzmúzeum kiállításai, terei ezen a napon is ingyenesen látogathatók. A programjainkon való részvétel szintén ingyenes, azokon való részvétel érkezési sorrend alapján történik.

Az eseményről álló- és mozgókép készül. A programváltozás jogát fenntartjuk!

A Pénzmúzeumban tűzvédelmi okokból összesen 300 fő, a Pénzmúzeum Panoráma Teraszon 130 fő tartózkodhat. Az esetleges várakozás miatt szíves türelmüket kérjük.

Köszönjük a megértést!


Tájékoztatjuk, hogy a regisztrációhoz kötött eseményeinkkel kapcsolatban új intézkedések lépnek életbe.

Amennyiben a jelentkező érvényes foglalással rendelkezik a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont bármely regisztrációhoz kötött eseményére, és 2 különböző alkalommal nem jelenik meg, úgy a továbbiakban nem áll módunkban elfogadni jelentkezését a következő alkalmakra. Tehát, aki 2 alkalommal nem jelenik meg eseményeinken, a jövőben nem tud majd regisztrálni.

A foglalás lemondására legkésőbb 24 órával az esemény előtt van lehetőség. Ebben az esetben a regisztráció nem kerül mellőzött státuszba.

Köszönjük együttműködését és megértését!

Várjuk szeretettel eseményeinken!

További esemény

Kávéházi beszélgetések (július 24.)

2024. július 24. 18:00
Pénzmúzeum Panoráma Terasz

Robotikafoglalkozás a Pénzmúzeumban

2024. július 25. 15:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont - Múzeumpedagógia terem

Az aranyvonat legendája című fim vetítése (július 25.)

2024. július 25. 18:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Nyílt nap a Pénzmúzeumban

2024. augusztus 01. 09:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont - 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.