/
/
/
Kávéházi beszélgetések (március 13.)

Kávéházi beszélgetések (március 13.)

2024. március 13. 18:00

A Kávéházi beszélgetések vendége március 13-án 18:00-kor Vinkó József lesz. Az újságíró-dramaturg vendégszereplésével veszi kezdetét a Pénzmúzeum születésnapi rendezvénysorozata.

Vinkó Józseffel az apropót a nemzeti ünnephez igazítottuk, témánk a Pénzmúzeum kávéházi terében mi más lehetne, mint a forradalmi kávéházak, illetve a reformkor gasztronómiája.

A reformkorban, ha valami, úgy a változás biztosra vehető volt. Az öntudatra ébredt nemzet táplálkozásában is felvett új szokásokat. Sétáljunk egyet képzeletben a reformkori Pest-Budán, utazzunk el vidékre, lessünk be az írók-költők, a szegény emberek és az arisztokrácia konyháira, hogy kiderüljön, milyen ételek adtak muníciót a forradalmi hevülethez.

Utunk izgalmasnak ígérkezik: bepillantunk a tsemegecsinálók műhelyeibe, szót ejtünk a Laczikonyhákról és a Duna vizéről, ami akkor még iható volt. Szemrevételezzük a kor híres kávéházait, az abban folyó szellemi életet. Mustráljuk kicsit az étlapot, szót ejtünk Petőfi, Arany, Jókai, Széchenyi hasáról.

Egy olyan korban teszünk sétát, amikor a fennszolgáló legényből, étnökből pincér, a kelnerájosból borász, a lakomározásból lakma, majd lakoma, az étkiványból étvágy lett.

A reformkor óta reggel nem reggelezünk, este nem estelezünk, hanem reggelizünk és vacsorázunk, és ma már nem azt kérdezzük asztaltársunktól, hogy na, hogyan smakovál a pecsenye, hanem azt: hogy ízlik?

Izgalmas kor volt ez. Ahogy Széchenyi mondta: „Csak ott mennek a dolgok jól, ahol például a szabó, a szappanos, a cukrász mind meg van győződve arról, hogy az ő mesterségétől és üzletétől függ az állam boldogsága.”

Kávéházi beszélgetések – március 13-án 18 órától a Pénzmúzeum aulájában lévő kávézóban!

Az eseményen való részvételi szándékodat kérjük a "Jelentkezem!" gombra kattintva jelezd!

Az eseményen kép és hangfelvétel készül.


Kérjük, amennyiben mégsem tudnál részt venni az eseményen, lemondási szándékodat info@penzmuzeum.hu email címünkön jelezd részünkre.


Tájékoztatjuk, hogy a regisztrációhoz kötött eseményeinkkel kapcsolatban új intézkedések lépnek életbe.

Amennyiben a jelentkező érvényes foglalással rendelkezik a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont bármely regisztrációhoz kötött eseményére, és 2 különböző alkalommal nem jelenik meg, úgy a továbbiakban nem áll módunkban elfogadni jelentkezését a következő alkalmakra. Tehát, aki 2 alkalommal nem jelenik meg eseményeinken, a jövőben nem tud majd regisztrálni.

A foglalás lemondására legkésőbb 24 órával az esemény előtt van lehetőség. Ebben az esetben a regisztráció nem kerül mellőzött státuszba.

Köszönjük együttműködését és megértését!

Várjuk szeretettel eseményeinken!

További esemény

Kávéházi beszélgetések (július 24.)

2024. július 24. 18:00
Pénzmúzeum Panoráma Terasz

Robotikafoglalkozás a Pénzmúzeumban

2024. július 25. 15:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont - Múzeumpedagógia terem

Az aranyvonat legendája című fim vetítése (július 25.)

2024. július 25. 18:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Nyílt nap a Pénzmúzeumban

2024. augusztus 01. 09:00
Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont - 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.